azbuka, akademska srpska asocijacija

Од Аустралије до америчког континента учимо српском језику децу широм света

Ученици из дијаспоре
13 апр 2020

Српски језик свуда око света

Да ли ви уживате у послу којим се бавите? Ми у нашем заиста уживамо. Радимо оно што највише волимо. Ширимо знање о српском језику, српској култури, историји и традицији широм света. Наше знање је наш алат, а љубав према послу звезда водиља. Трудимо се да са пуно пажње и ентузијазма пренесмо на наше ученике све оно што нас чини поносним као народ и што не дамо да оде у заборав. Наши ученици су широм света од Аустралије до америчког континента.

СРПСКИ ЈЕЗИК У АУСТРАЛИЈИ – Српски језик свуда око света

Један од ученика нашег предавача Ане је Елена Дмитровић: Она је из Мелбурна (Аустралија). Имала је 19 година када је била мој ученик српског језика преко Скајпа. Елени су баке и деке пореклом из бивше Југославије, док су она, њен брат и њени родитељи рођени у Аустралији. Самим тим, Елена представља трећу генерацију исељеника и њена веза са српским језиком и традицијом није била толико јака каква је обично код друге, а нарочито код прве генерације. Међутим, током наших часова, Елена је стекла основно знање српског језика и упознала се са својим богатим културним и историјским наслеђем, те је исте године посетила и Србију и Црну Гору, и наравно, била је одушевљена. Сама чињеница да је након часова већ помало успевала да комуницира са баком на њеном матерњем језику, за Елену је био велики успех!

Српски језик свуда око света, српски језик онлајн, академска српска асоцијација

СРПСКИ ЈЕЗИК У АМЕРИЦИ – причамо српским језиком свуда

Један од ученика нашег предавача Наталије је Вассилy Васа Счнелл: Он долази из Роцквилла (Марyланд, УСА). Марија, Васина мајка, је пореклом из Србије, из Београда и она је са њим учила српски језик до његове пете године. Након тога је Васа кренуо у школу и запоставио српски језик.

Преко нашег програма је наставио да учи и полако је почео да напредује. Имао је 12 година када смо почели са часовима. Часови са Васом су били веома занимљиви и продуктивни. Са лакоћом је савладао све што је предвиђено за његов ниво. Једни од најлепших часова били су када смо читали делове из “Малог Принца” Антоана де Сент Егзиперија и бајке Гроздане Олијић. Оно што га је највише мотивисало да усавршава српски језик јесте то да лакше комуницира са бабом, дедом и родбином из Србије. Васа је дивно дете и много ми је драго што сам имала баш њега за свог првог ученика.

Српски језик свуда око света, онлајн час српског, академска српска асоцијација

СРПСКИ ЈЕЗИК У ТАНЗАНИЈИ – Српски језик свуда око света

Један од ученика нашег предавача Јелене је Вања Николић: Он је из Дар ес Салама (Танзанија). Са учењем српског језика почео је када је имао 12 година. Вања је рођен и одраста ван наше земље, али је са Србијом и те како повезан. Његови родитељи пренели су му сву љубав према Србији, као и велику жељу за учењем српског језика. Вања отуда ужива на часовима српског. Додатни мотив за учење српског језика му је то што ће не само боље причати на језику свог завичаја, већ и чињеница да ће бити ближи са баком и деком, рођацима, другарима, односно са свима који говоре српским језиком. Часови су му од посебног значаја јер он са родитељима и сестром сваки летњи распут проводи у Србији. Стидљиво смо кренули од учења слова српске ћирилице, корак по корак, дошли смо до тога да Вања данас говори српски језик.

Наша авантура у учењу се ширила од Вањиних омиљених тема о животињама, о спорту, преко граматике до упознавања традиције, историје и културе српског народа. Сада Вања без проблема комуницира на српском језику. На нашим часовима развијамо машту, проширујемо речник, водимо рачуна о правилном изговору и писању. Вања је одушевљен када на српском прича о својим авантурама. Свака његова прича научи нас нечему новом, ко су нам прави пријатељи, како се нешто прави или каква је природа око нас. Ми настављамо да уживамо у учењу српског језика, српске историје, тадиције и културе.

Српски језик свуда око света, онлајн час српског, академска српска с+асоцијација

 

Аутори: Ана Крстић, Наталија Станковић, Јелена Алексов, онлајн предавачи српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика. Пријавите се и учите са нама.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]