Радост Ускрса – највећег хришћанског празника

Учење српског језика
17 апр 2020

 

Ускрс на часовима српског језика као завичајнок и као сраног

Ускрс је један од најзачајнијих и најрадоснијих хришћанских празника, јер се тада прославља Исусово васкрсење и повратак у нови живот. Празнична чаролија уводи нас у свет традиције, обичаја и веровања која негујемо, поштујемо и ширимо светом учећи о њима.

 

Лазарева субота – Врбица

Zvončići koji deca nose oko vrata.

Ускршњи празници почињу Врбицом. Он се слави у суботу, уочи празника Цвети. Врбица је празник дечије радости. Тог дана се одлази у цркву. Деци се купују звончићи на свиленој врпци и они те звончиће носе око врата. То симболично представља поздрав Христу који је улазио у Јерусалим. Тада се још и врбове гране које су освештене у цркви доносе у кућу и стављају поред иконе.

Ускрс (Васкрс)

Ускрс или Васкрс један је од најрадоснијих и највећих хришћанских празника. Верује се да је тог дана Господ Исус Христос васкрсао из мртвих, победио смрт и свим људима подарио вечни живот. Дан Исусовог страдања је Велики петак. Ускрс је празник који није увек истог датума, али увек је у пролеће. Овај празник најраније може бити 4. априла, а најкасније 8. маја. У целом хришћанском свету за Ускрс су везани лепи обичаји. У свим деловима света јаје је од давних дана било познато као симбол извора живота. Ту је и обичај туцања јајетом. Верује се да љуска јајета симболише окове. Када се она приликом туцања јајета ломи верује се да симболише нови живот.

Симболика фарбања јаја

За овај празник је везан обичај фарбања јаја, коме се деца посебно радују. Почетак обичаја да се за празник Ускрс фарбају јаја потиче још од давних времена. Традиција нас учи да овај обичај иде из времена Марије Магдалене, када је путовала у Рим да проповеда Јеванђеље. То је девојка која је уз Исусову мајку Марију била уз Христа на његовом путу страдања. Том приликом посетила је цара Тиберија и као поклон подарила му офарбано црвено јаје и поздравила га речима „Христос Васкрсе“. На овај ускршњи поздрав православни хришћани одговарају са „Ваистину Васкрсе“. Јаја се могу офарбати на много начина. Поред различитих боја за фарбање могу да користе различити листићи за украшавање јаја. Шрена јаја се дарују рођацима и пријатељима.

 

“Чуваркућа“

Верује се да прво офарбано јаја треба да буде црвене боја. То јаје се зове „чуваркућа“ и чува се током целе године. Црвена боја симболише Исусову крв, али је и симбол васкрсења. Црвено јаје је и симбол живота и жеље за здрављем и напретком. Верници фарбају јаја на Велики четвртак или Велики петак.

Деца посебно уживају у овом празнику. Она уз помоћ маште и кроз игру уче о српској традићи и култури, о значају празника, вредновању обичаја који дочаравају све оно што је човек као добро учинио.

Аутори: Наталија Станковћ, Јелена Алексов, предавачи Академске српске асоћације

Више о Наталији: https://asasocijacija.com/team/natalija-stankovic/
Више о Јелени: https://asasocijacija.com/team/jelena-aleksov/