Шта се слави 14. фебруара? Дан заљубљених или 8. март?

Урбана култура
14 феб 2022

Шта се слави 14. фебруара? Дан заљубљених или 8. март?

Шта се слави 14. фебруара? Дан заљубљених или 8. март? – Отприлике сваке године негде у ово време крећу полемике међу људима, како на друштвеним мрежама, тако и уопштено, о томе да ли је 14. фебруара Свети Трифун или Дан заљубљених. Уз сада већ свима добро познату интернет пошалицу, која је кренула од једне баке када је приликом анкете изјавила да је 14. фебруара 8. март.

Православна црква 14. фебруара прославља Христовог великомученика Светог Трифуна, који је познат и као заштитник брачне љубави и верности. Свети Трифун живео је у Фригији у 3. веку после Христа и био његов велики следбеник. Живео је скромно и смерно, чувајући гуске богатих људи. Постоји легенда по којој је излечио ћерку римског императора Гардијана од нечастивих сила и због тога био награђен великим богатством, које је пак поделио сиромашнима. Император Дакије је Трифуна, из разлога што је био противник Христа и христове вере, бацио у тамницу. Међутим, како Трифун ни тада није хтео да се одрекне Христа, он га је погубио. На дан Трифунове смрти у којој се огледа страдање за хришћанство, слави се Свети Трифун.

Свети Трифун, 14. фебруара

преузето са сајта www.wikipedia.com

Празник вина и љубави

Овај празник прославља се као дан љубави и вина. Виноградари излазе да обрежу барем један чокот винове лозе и поливају га вином. Верује се да ће тако грожђе добро родити. Такође, постоји веровање да ако на овај дан пада киша година ће бити родна, а ако је ведро да ће година бити сушна и неродна. Сматра се да на Трифунов дан природа почиње да се буди из зимског сна, а тиме и најузвишеније осећање код људи – љубав.

Католици, пак 14. фебруара, славе Светог Валентина. Свети Валентин је мученик, који је у пркос забрани императора Клаудијуса венчавао војнике, којима је то било строго забрањено. Сматрало се да су ожењени људи били лоши војници. Православна црква овог свеца празнује тек 12. августа.

Дан заљубљених, 14. фебруара

преузето са сајта studentski.hr

 

У сваком случају 14. фебруара можемо уз чашу вина наздравити у име Светог Трифуна и његовог страдања и сачувати спомен на његову славу и жртву, али и поклонити пажњу, неку ситницу у виду поклона и коју топлу реч вољеној особи. Јер свакако ниједан дан не може бити погрешан за љубав и за њену демонстрацију, а управо у самој љубави јесте и срж хришћанске вере!

Шта славите 14. фебруара?  славите, 14. фебруара, Дан заљубљених

преузето са сајта www.elakolije.com                                                                      преузето са сајта www.kupindo.com

 

Аутор текста “Шта се слави 14. фебруара? Дан заљубљених или 8. март?” је Јелена Стаменковић, предавач српског језика Академске српске асоцијације за припрему пријемног испита из српског језика. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]