Дучић – песник, дипломата и освајач женских срца

Српска књижевност кроз векове
14 феб 2022

Дучић – песник, дипломата и освајач женских срца

Дучић, песник, дипломата и освајач женских срца, рођен је, према једним изворима, 15. фебруара 1874. године, а према другим 17. фебруара 1871. године у селу крај Требиња. Умро је у месту Гери у индиани у САД-у 7. априла 1943. године. Осим као један од најпознатијих југословенских писаца и песника, истакао се и као дипломата и академик. Један је од најзначајнијих песника српског модернизма и српских лиричара. Прву збирку поезије објавио је у Мостару у издању мостарске “Зоре“, а другу у Београду у издању Српске књижевне задруге. Писао је и у прози па је тако једно од најпознатијих његових прозних дела књига “Благо цара Радована”, као и песничка писма из Швајцарске, Грчке и Шпаније.

Дучић, песник и освајач женских срца

преузето са сајта www.sanu.ac.rs 

 

Службовао је и као учитељ, а због појединих својих патриотских песама био је из Бјељине од стране аустроугарских власти протеран. Након тога је имао проблема да се поново бави учитељским позивом. Завршио је права на Универзитету у Женеви. У Будимпешти, Риму, Букурешту, Мадриду је био биран за посланика, а такође био је и један од првих југословенских дипломата који је доспео до ранга амбасадора. Био је члан Српске краљевске академије и добитник многих ордена и признања.

Дучић – освајач женских срца

Дучићева поезија обојена је мотивима чежње, снова, љубави и оног неухватљивог, ирационалног и илузионистичког, духовног света који се крије у свакоме од нас. Дучић је између осталог познат као неприкосновени познавалац жене и женске душе. Жена је један од највећих предмета инспирације његовог целокупног стваралаштва. А осим што је био обдарен талентом за књижевност и вештинама захваљујући којима се успешно бавио политиком и дипломатијом, био је и врсни освајач женских срца. О томе говори и једна од чињеница које су повезане са његовим љубавним животом. Наиме једна богата Мађарица која се била заљубила у Јована Дучића, поклонила му је кућу у Будимпешти. Дучић је ову грађевину завештао српској држави, а управо је она место у којој се данас налази српска амбасада у Мађарској.

Дучић, дипломата

преузето са сајта www.budapest.mfa.gov.rs (зграда српске амбасаде у Будимпешти)

За сам крај доносимо вам једну строфу из песме “Песма жени” у којој је Дучић представио жену не као стварну, чулну и физичку већ као далеко више од тога – као духовну, недодирљиву и неописиво савршено илузију.

“Остај недостижна, нема и далека
– јер је сан о срећи више него срећа.
Буди бесповратна као младост; нека
твоја сен и ехо буду све што сећа”.

Аутор текста “Дучић – песник, дипломата и освајач женских срца?” је Јелена Стаменковић, предавач српског језика Академске српске асоцијације за припрему пријемног испита из српског језика. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]