Света Петка

Крсна слава код Срба
28 окт 2023

27. октобар је за тим Академске српске асоцијације јако важан дан из више разлога. Прво, тог дана је рођендан Академске српске асоцијације, а ове године је то наш осми по реду! 

 

 

 Други разлог је што је 27. октобра велики празник за читаву Србију – Света Петка.  Света Петка се по броју свечара налази на шeстом месту на листи најзначajних српских слава. Пoштовање Свете Петке је врло дубоко укорењено међу Србима, па је прослава ове светитељке широко распрострањена у различитим крајевима Србије, а посебно на истоку земље. 

С тим у вези, први део дана смо провели са нашим дивним осмацима који у Академској српској асоцијацији припремају свој завршни испит. Почастили смо се житом и делили, не само подршку и уверења у њихов успех, већ и топле речи и лепе жеље. Јако смо почаствовани што смо овај велики дан прославили и са нашим ученицима, јер су они од великог значаја за Академску српску асоцијацију и ми смо овде управо због њих.

 

Наша прослава у школи увеличана је и од стране професора, као и сарадника. 

С обзиром на то да се светковина ове године пала у петак, у складу с православним обичајима, прославили смо је у духу поста, припремивши изобилне посне ђаконије за наше драге госте. 

Било је то за нас не само време радости и оброка, већ и време духовног спајања са пријатељима и уживања у једној светој и традицијом обавијеној свечаности.

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]