Sveta Petka

Krsna slava kod Srba
28 okt 2023

27. oktobar je za tim Akademske srpske asocijacije jako važan dan iz više razloga. Prvo, tog dana je rođendan Akademske srpske asocijacije, a ove godine je to naš osmi po redu! 

 

 

 Drugi razlog je što je 27. oktobra veliki praznik za čitavu Srbiju – Sveta Petka.  Sveta Petka se po broju svečara nalazi na šestom mestu na listi najznačajnih srpskih slava. Poštovanje Svete Petke je vrlo duboko ukorenjeno među Srbima, pa je proslava ove svetiteljke široko rasprostranjena u različitim krajevima Srbije, a posebno na istoku zemlje. 

S tim u vezi, prvi deo dana smo proveli sa našim divnim osmacima koji u Akademskoj srpskoj asocijaciji pripremaju svoj završni ispit. Počastili smo se žitom i delili, ne samo podršku i uverenja u njihov uspeh, već i tople reči i lepe želje. Jako smo počastvovani što smo ovaj veliki dan proslavili i sa našim učenicima, jer su oni od velikog značaja za Akademsku srpsku asocijaciju i mi smo ovde upravo zbog njih.

 

Naša proslava u školi uveličana je i od strane profesora, kao i saradnika. 

S obzirom na to da se svetkovina ove godine pala u petak, u skladu s pravoslavnim običajima, proslavili smo je u duhu posta, pripremivši izobilne posne đakonije za naše drage goste. 

Bilo je to za nas ne samo vreme radosti i obroka, već i vreme duhovnog spajanja sa prijateljima i uživanja u jednoj svetoj i tradicijom obavijenoj svečanosti.

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]