Хајде да се смејемо!

Култура и модерна средства комуникације
01 апр 2021

Светски дан шале – а како се Срби шале?

#онлајнучењесрпскогјезика #првиаприл #светскиданшале #какосесрбишале #шала #учењесрпскогјезика #хумор #забава #српскијезик #онлајн

Светски дан шале – а како се Срби шале?, Академска српска асоцијација

Преузето са приложеног линка.

Шта је Светски дан шале?

Данас је 1. април, Светски дан шале, у многим земљама једнак осталим празницима. Данас се цео свет шали и прави смешне смицалице некоме из свог окружења. Намера је само једна – да се шири смех и позитивна енергија.

У многим земљама постоји традиција да се шале са другима збијају само до поднева. Ако неко направи смицалицу после 12 сати, и сам постаје априлска будала (као онај кога је насамарио). Обичај збијања шала на 1. април није заобишао ни нашу земљу, а добро је познато да су Срби позитиван народ који воли да се шали.

Светски дан шале, Академска српска асоцијација

Преузето са приложеног линка

Историјат Светског дана шале

Светски дан шале по Библији

1. април се већ вековима обележава као Светски дан шале, иако његово порекло није са сигурнишћу утврђено. Библија каже да је баш тог дана Ноје послао голубицу да провери да ли се повукла велика поплава.

Постоји још једна библијска теорија, о узалудном послу, тј. смицалици, јер је баш 1. априла Понтије Пилат послао Исуса назад до Ирода. Послао га је узалуд, јер га је, као што сви знамо,  касније разапео.

Светски дан шале, беба, смех, Академска српска асоцијација

Преузето са приложеног линка

Светски дан шале у Европи

Једни кажу да је овај датум крајем средњег века називан Даном свих луда и обележаван општенародним весељем. Други кажу да су још стари Римљани и Келти имали фестивал шала.

У 16. веку Французи су славили почетак нове године 1. априла. Папа Гргур је 1562. године прекинуо овакву традицију и за почетак нове године кренуо да узима 1. јануар, како је и данас. Упркос томе, многи тада нису хтели да послушају папу Гргура, те су наставили да славе нову годину по старом датуму, што је изазвало ругање оних других, који су традиционалисте називали априлским будалама.  

Светски дан шале, 1. април, Академска српска асоцијацијаПреузето са приложеног линка

            Французи и остали народи чији је званични језик француски данас имају тзв. априлску рибу, када лепе једни другима папирну рибу на леђа, пазећи да их жртва не примети. У неким холандским градовима новине се такмиче у томе која ће бољу шалу објавити и тако се поиграти са читаоцима.

Енглези 1. април зову Даном свих глупака, а мисле да је овај празник дошао са Истока. Немци пак сматрају да се 1. априла родио апостол Јуда, Христов издајник, те овај дан сматрају лошим.

 

Светски дан шале, Академска српска асоцијација

Преузето са приложеног линка

                                                         

          А како се Срби шале?

Срби много воле шалу. Већ од раног јутра смишљају како ће насамарити свог брата, сестру, другарицу или колегу. Иако су свесни да је 1. април, људи често поверују и шалу и буду побеђени.

Док једни само речима збијају шале, други их направе. Уместо шећера, сипају со у кафу комшиници; сакрију новчаник родитељима; помере столицу другарици да би пала… Најважније је да ниједна шала не буде злонамерна и опасна по насамареног, већ да само шири разбибригу и смех. Код Срба је обичај да приликом објављивања шале вичу Априлилили!, после чега обавезно следи заједнички смех.

 

 

Предлози шала код нас:

  1. Одвезана ти је пертла!
  2. Имаш флеку на блузи.
  3. Паук ти је у коси!
  4. Види јато пингвина на небу!
  5. Данас не идемо у школу.

Преузето са приложеног линка

Актуелне шале на интернету:

 

 

                             Преузето са приложеног линка                                                  Преузето са приложеног линка

 

 

Аутор текста: Катарина Миленковићпредавач Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе у Србији за онлајн наставу српског језика као страног и као завичајног. Пријавите се да учимо заједно. Први пробни час је бесплатан! Видимо се!

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]