Hajde da se smejemo!

Kultura i moderna sredstva komunikacije
01 apr 2021

Svetski dan šale – a kako se Srbi šale?

#onlajnučenjesrpskogjezika #prviapril #svetskidanšale #kakosesrbišale #šala #učenjesrpskogjezika #humor #zabava #srpskijezik #onlajn

Svetski dan šale – a kako se Srbi šale?, Akademska srpska asocijacija

Preuzeto sa priloženog linka.

Šta je Svetski dan šale?

Danas je 1. april, Svetski dan šale, u mnogim zemljama jednak ostalim praznicima. Danas se ceo svet šali i pravi smešne smicalice nekome iz svog okruženja. Namera je samo jedna – da se širi smeh i pozitivna energija.

U mnogim zemljama postoji tradicija da se šale sa drugima zbijaju samo do podneva. Ako neko napravi smicalicu posle 12 sati, i sam postaje aprilska budala (kao onaj koga je nasamario). Običaj zbijanja šala na 1. april nije zaobišao ni našu zemlju, a dobro je poznato da su Srbi pozitivan narod koji voli da se šali.

Svetski dan šale, Akademska srpska asocijacija

Preuzeto sa priloženog linka

Istorijat Svetskog dana šale

Svetski dan šale po Bibliji

1. april se već vekovima obeležava kao Svetski dan šale, iako njegovo poreklo nije sa sigurnišću utvrđeno. Biblija kaže da je baš tog dana Noje poslao golubicu da proveri da li se povukla velika poplava.

Postoji još jedna biblijska teorija, o uzaludnom poslu, tj. smicalici, jer je baš 1. aprila Pontije Pilat poslao Isusa nazad do Iroda. Poslao ga je uzalud, jer ga je, kao što svi znamo,  kasnije razapeo.

Svetski dan šale, beba, smeh, Akademska srpska asocijacija

Preuzeto sa priloženog linka

Svetski dan šale u Evropi

Jedni kažu da je ovaj datum krajem srednjeg veka nazivan Danom svih luda i obeležavan opštenarodnim veseljem. Drugi kažu da su još stari Rimljani i Kelti imali festival šala.

U 16. veku Francuzi su slavili početak nove godine 1. aprila. Papa Grgur je 1562. godine prekinuo ovakvu tradiciju i za početak nove godine krenuo da uzima 1. januar, kako je i danas. Uprkos tome, mnogi tada nisu hteli da poslušaju papu Grgura, te su nastavili da slave novu godinu po starom datumu, što je izazvalo ruganje onih drugih, koji su tradicionaliste nazivali aprilskim budalama.  

Svetski dan šale, 1. april, Akademska srpska asocijacijaPreuzeto sa priloženog linka

            Francuzi i ostali narodi čiji je zvanični jezik francuski danas imaju tzv. aprilsku ribu, kada lepe jedni drugima papirnu ribu na leđa, pazeći da ih žrtva ne primeti. U nekim holandskim gradovima novine se takmiče u tome koja će bolju šalu objaviti i tako se poigrati sa čitaocima.

Englezi 1. april zovu Danom svih glupaka, a misle da je ovaj praznik došao sa Istoka. Nemci pak smatraju da se 1. aprila rodio apostol Juda, Hristov izdajnik, te ovaj dan smatraju lošim.

 

Svetski dan šale, Akademska srpska asocijacija

Preuzeto sa priloženog linka

                                                         

          A kako se Srbi šale?

Srbi mnogo vole šalu. Već od ranog jutra smišljaju kako će nasamariti svog brata, sestru, drugaricu ili kolegu. Iako su svesni da je 1. april, ljudi često poveruju i šalu i budu pobeđeni.

Dok jedni samo rečima zbijaju šale, drugi ih naprave. Umesto šećera, sipaju so u kafu komšinici; sakriju novčanik roditeljima; pomere stolicu drugarici da bi pala… Najvažnije je da nijedna šala ne bude zlonamerna i opasna po nasamarenog, već da samo širi razbibrigu i smeh. Kod Srba je običaj da prilikom objavljivanja šale viču Aprililili!, posle čega obavezno sledi zajednički smeh.

 

 

Predlozi šala kod nas:

  1. Odvezana ti je pertla!
  2. Imaš fleku na bluzi.
  3. Pauk ti je u kosi!
  4. Vidi jato pingvina na nebu!
  5. Danas ne idemo u školu.

Preuzeto sa priloženog linka

Aktuelne šale na internetu:

 

 

                             Preuzeto sa priloženog linka                                                  Preuzeto sa priloženog linka

 

 

Autor teksta: Katarina Milenkovićpredavač Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole u Srbiji za onlajn nastavu srpskog jezika kao stranog i kao zavičajnog. Prijavite se da učimo zajedno. Prvi probni čas je besplatan! Vidimo se!

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]