časovi srpskog onlajn, akademska srpska asocijacija

Учење кроз дијалог животиња које живе у шуми

Историја и култура Срба кроз векове
01 апр 2018

Учимо српски језик онлајн!

Животињски свет представља једну од највећих инспирација за разговор и учење код деце. Већина деце воли животиње, а мој ученик их просто обожава. Кроз учење о животињама деца улазе у један сасвим други свет, њима далек, али инспиративан и занимљив. На једном од наших часова, ученик и ја смо упловили у нашу авантуру. Пронашли смо удобно место и пажаљиво послушали занимљив разговор између животиња у шуми. Чујте га и ви.

Медвед, зека, слон, тигар и ја учимо српски језик онлајн

Меда: Ја сам становник шуме. Велико ми је тело и прекривено je длаком. Ноге су ми тешке, али пажљиво ходам пешке. Велика сам спавалица и преспаваћу целу зиму. Када дође пролеће ја се тада будим. А када сам будан највише волим да једем зреле крушке и мед, па ме зато зову и медвед. Шума је мој дом, али у њему човек зна да направи лом. Али ја у том дому нисам сам. Имам и комшије. Погодите ко су они? Дугачке беле уши има и опрезно слуша њима. Њушкица му је нежна и лепа и омиљена посластица му је шаргарепа. А сад један, два, три, ти погађаш, то је зец. Али комшија зец има једна проблем. Нема свој заклон и када страшна зима дође на мети је свим ловцима.

Зека: Ћао велики медо. Помози ми да презими ову зиму и да се склоним од пушке ловца. Када они крену да секу шуму, нестане и мој дом, а на земљи настане лом. Све ме то јако боли и плаши.

меда, Учимо српски језик онлајн, Академска српска асоцијација

Меда: Не брини зеко. Још становника ова шума има. Сви смо ми заједно. Ту је и још један наш комшија, највећи од свих. Он има дугу и осетљиву сурлу и лако нањуши сваког ловца. Али је најсмешнији када својом сурлом нањуши миша и од њега побегне. Велики је и паметан је и свима ће помоћи. То је наш друг слон.

Зека, Учимо српски језик онлајн, Академска српска асоцијација

Слон: Драге моје комшије, не брините ништа ви. Ја ћу вас од пушке ловца бранити. Али док не осетим опасност, да вам покажем оног ко ће нас и насмејати. Он јако воли дрвеће и због тога је шума и његов дом. Пошто је у шумама дрвеће састављено од много грана, он највише воли да скаче од једне до друге. Поред тога највише воли да једе банане. Погађате сигурно сви, то је наш комшија мајмун.

Слон, Учимо српски језик онлајн, Академска српска асоцијација

Тигар: Мене се нико није сетио. Али ја своје другове не заборављам. Ја ћу вас највише штити и пазити ваш дом. Имам велику главу, пругасто одело и веома сам леп. Поред тога, брз сам, имам јаке зубе и веома сам снажан. Знам да чим ме видите знате да сам ја тигар.

 Тигар, Учимо српски језик онлајн, Академска српска асоцијација

Медвед: Сад када смо сви на броју не треба да бринемо да ће неко у нашем дому да направи лом.

 

Мог ученика, великог љубитеља животиња, овај дијалог животиња веома је инспирисао. Са одушевљењем је прихватио причу и научио нешто ново. Животиње су својим разговором испуниле и још један циљ. Научиле су нас да треба чувати свој дом, своје комшије, праве другаре и увек пружити помоћ ономе коме је потребна. Научиле су кас и како да учимо српски језик!

Јелена Алексов

Академска српска асоцијација је једина акредитована школа за онлајн учење српског језика. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]