Упознајте Нишки симфонијски оркестар

Култура и модерна средства комуникације
19 мај 2022

Упознајте Нишки симфонијски оркестар

 

Упознајте Нишки симфонијски оркестар – Нишки симфонијски оркестар је једна од најважнијих институција културе у Србији. Представља једини симфонијски оркестар изван Београда у централној Србији. Историја Нишког симфонијског оркестра започела је извођењем дела Моцарта, Бетовена, Хајдна и Петра Стојановића, на концерту одржаном 16. марта 1953. године. За време постојања Оркестар је неколико пута мењао име у Нишка филхармонија и Градски симфонијски оркестар. Данашњи назив Нишки симфонијски оркестар.

Сала НСО, преузето са http://skr.rs/zMAq

 

Зграда Симфонијског оркестра налази се у уском центру града Ниша, у улици Генерала Милојка Лешјанина 16. Орекстар је на ову локацију смештен 1960. године. Од 1990. зграда је стављена под заштиту закона као споменик културе.

Нишки синфонијски оркестар

Зграда Нишког симфонијског оркестра лево и зграда Народног музеја у Нишу десно, преузето са http://skr.rs/zMAA

 

Нишки симфонијски оркестар има богату концертну делатност. Сарађивао је са значајним уметницима из земље и иностранства као што су диригенти Јуриј Темирканов, Ванчо Чавдарски, Емин Хачатуријан, Николај Бојаџијев и други; Солисти Виктор Тетјаков, Стефан Миленковић, Григориј Соколов, Наум Штаркман итд. Наступао је у многим градовима у Србији, суседним земљама и Европи (Италија, Аустрија) и на фестивалима као што су Дубровачке летње игре, Мокрањчеви дани у Неготину, Олимпус фестивал у Грчкој.

 

Нишке музичке свечаности (НИМУС)

Нишки симфониски оркестар не можемо замислити без Нишких музичких свечаности – НИМУС-а. То је значајан фестивал који има преко 40 година дугу традицију. Ова манифестација основана је 1975. године, а њен циљ је ширење опште музичке културе и упознавање публике са најновијим кретањима у свету класичне музике. Сваког октобра и новембра у склопу Нишких музичких свечаности организују се концерти реномираних домаћих и светских уметника, разноврсна музичко-сценска дела: опере и балети, концерти симфонијске музике (гостовања симфонијских оркестара из земље или иностранства) и камерне музике (камерни оркестар, дуо, трио, квартет, са солистом или без њега).

 

Нишке музичке свечаности

преузето са http://skr.rs/zMA9

 

На званичном сату „Симфонијског“ (како се у говору Нишлија скраћено назива Нишки симфонијски оркестар) можете пратити најаве програма са биографијама солиста и диригената који изводе најављене концерте, и можете наћи још детаља о раду овог оркестра. Такође, на Фејсбук страници можете осетити како је било на концертима ако погледате фотографије, коментаре и кратке видее постављене након њих. Будите слободни да истражите ове линкове које остављамо испод текста. Ако желите да себи приуштите угођај путем дужег видеа, послушајте Увертиру из Моцартове опере Чаробна фрула у извођењу Нишког симфонијског оркестра: https://www.youtube.com/watch?v=jVYaI-xz_LU

Линкови:

Званични сајт: https://www.simfonijski.com/

Фејсбук страница: https://www.facebook.com/NiskiSimfonijskiOrkestar

Аутор текста “Упознајте Нишки симфонијски оркестар” је Теодора Пејчић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]