Upoznajte Niški simfonijski orkestar

Kultura i moderna sredstva komunikacije
19 maj 2022

Upoznajte Niški simfonijski orkestar

 

Upoznajte Niški simfonijski orkestar – Niški simfonijski orkestar je jedna od najvažnijih institucija kulture u Srbiji. Predstavlja jedini simfonijski orkestar izvan Beograda u centralnoj Srbiji. Istorija Niškog simfonijskog orkestra započela je izvođenjem dela Mocarta, Betovena, Hajdna i Petra Stojanovića, na koncertu održanom 16. marta 1953. godine. Za vreme postojanja Orkestar je nekoliko puta menjao ime u Niška filharmonija i Gradski simfonijski orkestar. Današnji naziv Niški simfonijski orkestar.

Sala NSO, preuzeto sa http://skr.rs/zMAq

 

Zgrada Simfonijskog orkestra nalazi se u uskom centru grada Niša, u ulici Generala Milojka Lešjanina 16. Orekstar je na ovu lokaciju smešten 1960. godine. Od 1990. zgrada je stavljena pod zaštitu zakona kao spomenik kulture.

Niški sinfonijski orkestar

Zgrada Niškog simfonijskog orkestra levo i zgrada Narodnog muzeja u Nišu desno, preuzeto sa http://skr.rs/zMAA

 

Niški simfonijski orkestar ima bogatu koncertnu delatnost. Sarađivao je sa značajnim umetnicima iz zemlje i inostranstva kao što su dirigenti Jurij Temirkanov, Vančo Čavdarski, Emin Hačaturijan, Nikolaj Bojadžijev i drugi; Solisti Viktor Tetjakov, Stefan Milenković, Grigorij Sokolov, Naum Štarkman itd. Nastupao je u mnogim gradovima u Srbiji, susednim zemljama i Evropi (Italija, Austrija) i na festivalima kao što su Dubrovačke letnje igre, Mokranjčevi dani u Negotinu, Olimpus festival u Grčkoj.

 

Niške muzičke svečanosti (NIMUS)

Niški simfoniski orkestar ne možemo zamisliti bez Niških muzičkih svečanosti – NIMUS-a. To je značajan festival koji ima preko 40 godina dugu tradiciju. Ova manifestacija osnovana je 1975. godine, a njen cilj je širenje opšte muzičke kulture i upoznavanje publike sa najnovijim kretanjima u svetu klasične muzike. Svakog oktobra i novembra u sklopu Niških muzičkih svečanosti organizuju se koncerti renomiranih domaćih i svetskih umetnika, raznovrsna muzičko-scenska dela: opere i baleti, koncerti simfonijske muzike (gostovanja simfonijskih orkestara iz zemlje ili inostranstva) i kamerne muzike (kamerni orkestar, duo, trio, kvartet, sa solistom ili bez njega).

 

Niške muzičke svečanosti

preuzeto sa http://skr.rs/zMA9

 

Na zvaničnom satu „Simfonijskog“ (kako se u govoru Nišlija skraćeno naziva Niški simfonijski orkestar) možete pratiti najave programa sa biografijama solista i dirigenata koji izvode najavljene koncerte, i možete naći još detalja o radu ovog orkestra. Takođe, na Fejsbuk stranici možete osetiti kako je bilo na koncertima ako pogledate fotografije, komentare i kratke videe postavljene nakon njih. Budite slobodni da istražite ove linkove koje ostavljamo ispod teksta. Ako želite da sebi priuštite ugođaj putem dužeg videa, poslušajte Uvertiru iz Mocartove opere Čarobna frula u izvođenju Niškog simfonijskog orkestra: https://www.youtube.com/watch?v=jVYaI-xz_LU

Linkovi:

Zvanični sajt: https://www.simfonijski.com/

Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/NiskiSimfonijskiOrkestar

Autor teksta “Upoznajte Niški simfonijski orkestar” je Teodora Pejčić, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]