ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ

Историја и култура Срба кроз векове
18 мар 2018

Васкрс, академска српска асоцијација

 

Васкрс у хришћанском свету представља највећи празник јер осликава суштину хришћанског учења означавајући Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу и тамом. Васкрсу претходи строги четрдесетодневни пост и увек се празнује у недељу. Покретан је празник што значи да се прославља у раздобљу од 4. априла до 8. маја и везан је за сам дан пролећне равнодневице или дан након ње. Васкршњи празници трају три дана – недеља (Васкрс), понедељак (Васкршњи понедељак) и уторак (Васкршњи уторак).

Дани пред Васкрс су, такође, празнични

Велики четвртак обележава сећање на последњу вечеру Исуса Христа и Његових ученика (Тајну вечеру), када је установљена и Света тајна причешћа.

Најтужнијим даном у хришћанству сматра се Велики петак јер је тог дана био распет Исус Христос. У знак жалости у црквама се не служи литургија и не звоне црквена звона. Током вечерње службе се износи плаштаница – платно на којем је приказано Христово полагање у гроб.

На дан Велике суботе домаћин, домаћица и укућани врше последње припреме за дочек сутрашњег празника. За прослављање Васкрса у Србији везује се обичај фарбања јаја. У неким крајевима Србије жене фарбају јаја на Велики четвртак, док у другим крајевима то чине на Велики петак, пак, у трећим на Велику суботу. Традиционално се прво јаје фарба црвеном бојом јер она симболизује проливену Исусову крв. Ово јаје је симбол Васкрса и назива се „чуваркућа”. Сматра се да оно штити дом и укућане и чува се до наредне године. Остала јаја се фарбају различитим природним или вештачким бојама и украшавају.

Сам дан Васкрса је весео и свечан. Људи се буде рано, облаче свечану одећу и одлазе на васкршњу литургију. Уобичајени поздрави замењују се речима: „Христос васкрсе!” и отпоздрављањем: „Ваистину васкрсе!”. По повратку из цркве породица се окупља око богато припремљене трпезе. Куће су испуњене радошћу и смехом, чему доприноси и најинтересантнији васкршњи обичај туцања јајима. Победник је онај чије јаје остане цело, а као награду он узима противниково јаје. На Васкрс се посећују родбина и пријатељи, размењују јаја и ужива у веселој празничној атмосфери.

Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији Васкршњи празници почев од Великог петка закључно са другим даном Васкрса су нерадни дани.

Академска српска асоцијација једина је акредитована онлајн школа за српски језик. Пријавите се да учимо српски онлајн!

 

АНА МИЈАЈЛОВИЋ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]