HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE

Istorija i kultura Srba kroz vekove
18 mar 2018

Vaskrs, akademska srpska asocijacija

 

Vaskrs u hrišćanskom svetu predstavlja najveći praznik jer oslikava suštinu hrišćanskog učenja označavajući Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću i tamom. Vaskrsu prethodi strogi četrdesetodnevni post i uvek se praznuje u nedelju. Pokretan je praznik što znači da se proslavlja u razdoblju od 4. aprila do 8. maja i vezan je za sam dan prolećne ravnodnevice ili dan nakon nje. Vaskršnji praznici traju tri dana – nedelja (Vaskrs), ponedeljak (Vaskršnji ponedeljak) i utorak (Vaskršnji utorak).

Dani pred Vaskrs su, takođe, praznični

Veliki četvrtak obeležava sećanje na poslednju večeru Isusa Hrista i Njegovih učenika (Tajnu večeru), kada je ustanovljena i Sveta tajna pričešća.

Najtužnijim danom u hrišćanstvu smatra se Veliki petak jer je tog dana bio raspet Isus Hristos. U znak žalosti u crkvama se ne služi liturgija i ne zvone crkvena zvona. Tokom večernje službe se iznosi plaštanica – platno na kojem je prikazano Hristovo polaganje u grob.

Na dan Velike subote domaćin, domaćica i ukućani vrše poslednje pripreme za doček sutrašnjeg praznika. Za proslavljanje Vaskrsa u Srbiji vezuje se običaj farbanja jaja. U nekim krajevima Srbije žene farbaju jaja na Veliki četvrtak, dok u drugim krajevima to čine na Veliki petak, pak, u trećim na Veliku subotu. Tradicionalno se prvo jaje farba crvenom bojom jer ona simbolizuje prolivenu Isusovu krv. Ovo jaje je simbol Vaskrsa i naziva se „čuvarkuća”. Smatra se da ono štiti dom i ukućane i čuva se do naredne godine. Ostala jaja se farbaju različitim prirodnim ili veštačkim bojama i ukrašavaju.

Sam dan Vaskrsa je veseo i svečan. Ljudi se bude rano, oblače svečanu odeću i odlaze na vaskršnju liturgiju. Uobičajeni pozdravi zamenjuju se rečima: „Hristos vaskrse!” i otpozdravljanjem: „Vaistinu vaskrse!”. Po povratku iz crkve porodica se okuplja oko bogato pripremljene trpeze. Kuće su ispunjene radošću i smehom, čemu doprinosi i najinteresantniji vaskršnji običaj tucanja jajima. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo, a kao nagradu on uzima protivnikovo jaje. Na Vaskrs se posećuju rodbina i prijatelji, razmenjuju jaja i uživa u veseloj prazničnoj atmosferi.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa su neradni dani.

Akademska srpska asocijacija jedina je akreditovana onlajn škola za srpski jezik. Prijavite se da učimo srpski onlajn!

 

ANA MIJAJLOVIĆ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]