svetac, akademska srpska asocijacija

Зашто су сви Немањићи имали Стефан у свом имену?

Историја и култура Срба кроз векове
18 дец 2018

немањићи, Академска српска асоцијација

Стефан није само име!

Немањићи су наша најпознатија средњовековна династија која је  имала једанаест владара. Они су себи додавали име Стефан. Међутим, то није било лично име већ нешто друго у питању.

Од великог жупана Стефана Немање па све до последњег владара светородне династије Немањића Уроша V сви су у свом имену имали име Стефан, али ниједном владару то није било име по рођењу.

И онда долазимо до питања зашто су сви Немањићи имали име Стефан?

Стефан је било име које је додавао сваки крунисани Немањић испред свог имена као почасно име, титулу, симболички извор да легитимно влада. Стефан је заправо титула и може се третирати као синоним за реч краљ/цар.

 

 

 

немањићи, лоза немањића, академска српска асоцијација Постоје два тумачења одакле име Стефан води порекло и значење које се користило у доба династије Немањић. Прво тумачење је повезивање са култом Светог Стефана у Византији где је овај први хришћански мученик и савременик Исусов био симбол царства. Друго тумачење је значење грчке речи “stephanos” из које је настало име Стефан. Ова реч значи “круна, венац, част, награда” па тако име значи “окруњен, овенчан”. Краљ Стефан Првовенчани је овде плеоназам јер Стефан већ значи овенчан.

Немањићи су добили презиме по Немањи, првом владару

Немања је био први владар који је свом имену додао име Стефан и стога је сваки монарх из лозе Немањића додавао, што због традиције, што због значења и да би потврдио своје право да влада. Свети Стефан, такође, био је светац-заштитиник српске државе и зато се код првих Немањића налазио на реверсу владарског печата, као и на кованицама новца.

Босански бан Твртко је усвојио праксу везану за име Стефан 1377. године када се у манастиру Милешева, пред моштима Светог Саве, крунисао за краља Србљем, Босни, Поморју, Хумској земљи, Доњим Крајем, Западним Странам, Усори и Подрињу и постао краљ Стефан Тврко I из лозе Котроманића. Претпоставља се да је вероватно то урадио јер је био у крвном сродству са династијом Немањић.

Аутор текста је наш професор Ивана Симић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика. Пријавите се и учите са нама.

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]