Извештај 2021. – Онлајн групна настава српског као завичајног језика

Онлајн групна настава српског као завичајног језика

 

Пројекат Онлајн групна настава српског као завичајног језика по први пут је успешно реализован за ученике из дијаспоре и региона.

Академска српска асоцијација је по први пут ове године успешно реализовала пројекат Онлајн групна настава српског као завичајног језика за ученике из дијаспоре и региона. Акредитовани предавачи АСА држали су часове полазницима курса из целога света. Пројекат је реализован  под покровитељством Министарства културе и информисања.

Пројекат је трајао од 10. јуна до 26. септембра, а сам онлајн курс је трајао од 20. јуна до 31. јула 2021. године. На пројекту је учествовало 34 ученика који су били подељени у 8 група. Државе из којих су наши ученици јесу: Сједињене Америчке Државе, Канада, Аустралија, Велика Британија, Шведска, Норвешка, Мађарска, Италија, Швајцарска, Грчка, Француска, Аргентина и Русија.

 

Српски као завичајни

 

Курс је трајао месец и по дана, а двочаси су се одржавали два пута недељно по сат и по времена. На основу узраста ученика и њиховог нивоа знања српског језика формирано је осам група. Укупан број одржаних часова по групи је 24 (12 двочаса). Поред учења српског језика, наши ученици су могли да се упознају са нашом културом, традицијом и историјом.

Природни метод учења

Групна настава је специфична по томе што су ученици у групама били приближног знања српског језика и узраста. Могли су да се друже и размењују искуства како на часовима, тако и ван часова на друштвеним мрежама. Наш циљ, поред учења српског као завичајног језика, био је и повезивање младих из свих крајева света.

Посебна специфичност групне наставе у Академској српској асоцијацији јесте природни метод учења. Он подразумева учење на основну стварних животних ситуација, тако да су наши ученици учили српски језик на конкретним примерима у виду радионица. Радионице су одржане преко стриминга помоћу камере. На радионицама су ученици могли да примене научено знање кроз практичне задатке. Практични задаци су били симулације реалних ситуација: у продавници, музеју, ресторану, апотеци, туристичкој агенцији, на пијаци, код лекара итд.

Онлајн групна наставаОнлајн групна настава српског као завичајног

 

 

 

 

 

 

Поред практичних задатака, ученици су имали задатак да сниме прилог или презентацију о свом граду како би показали члановима своје групе. Други део задатка је био интервју са људима у дијспори и представљање њиховог начина живота. На крају курса ученици су добили Потврду о похађању 24 часа.

Важно је истаћи да је ово била прва реализација групне наставе српског као завичајног језика коју је организовала Академска српска асоцијација за потомке српских исељеника и да је постојало изузетно интересовање у свету.

Више о пројекту можете наћи у брошури: Брошура – пројекат 2021.