Izveštaj 2021. – Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika

Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika

 

Projekat Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika po prvi put je uspešno realizovan za učenike iz dijaspore i regiona.

Akademska srpska asocijacija je po prvi put ove godine uspešno realizovala projekat Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika za učenike iz dijaspore i regiona. Akreditovani predavači ASA držali su časove polaznicima kursa iz celoga sveta. Projekat je realizovan  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Projekat je trajao od 10. juna do 26. septembra, a sam onlajn kurs je trajao od 20. juna do 31. jula 2021. godine. Na projektu je učestvovalo 34 učenika koji su bili podeljeni u 8 grupa. Države iz kojih su naši učenici jesu: Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Velika Britanija, Švedska, Norveška, Mađarska, Italija, Švajcarska, Grčka, Francuska, Argentina i Rusija.

 

Srpski kao zavičajni

 

Kurs je trajao mesec i po dana, a dvočasi su se održavali dva puta nedeljno po sat i po vremena. Na osnovu uzrasta učenika i njihovog nivoa znanja srpskog jezika formirano je osam grupa. Ukupan broj održanih časova po grupi je 24 (12 dvočasa). Pored učenja srpskog jezika, naši učenici su mogli da se upoznaju sa našom kulturom, tradicijom i istorijom.

Prirodni metod učenja

Grupna nastava je specifična po tome što su učenici u grupama bili približnog znanja srpskog jezika i uzrasta. Mogli su da se druže i razmenjuju iskustva kako na časovima, tako i van časova na društvenim mrežama. Naš cilj, pored učenja srpskog kao zavičajnog jezika, bio je i povezivanje mladih iz svih krajeva sveta.

Posebna specifičnost grupne nastave u Akademskoj srpskoj asocijaciji jeste prirodni metod učenja. On podrazumeva učenje na osnovnu stvarnih životnih situacija, tako da su naši učenici učili srpski jezik na konkretnim primerima u vidu radionica. Radionice su održane preko striminga pomoću kamere. Na radionicama su učenici mogli da primene naučeno znanje kroz praktične zadatke. Praktični zadaci su bili simulacije realnih situacija: u prodavnici, muzeju, restoranu, apoteci, turističkoj agenciji, na pijaci, kod lekara itd.

Onlajn grupna nastavaOnlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog

 

 

 

 

 

 

Pored praktičnih zadataka, učenici su imali zadatak da snime prilog ili prezentaciju o svom gradu kako bi pokazali članovima svoje grupe. Drugi deo zadatka je bio intervju sa ljudima u dijspori i predstavljanje njihovog načina života. Na kraju kursa učenici su dobili Potvrdu o pohađanju 24 časa.

Važno je istaći da je ovo bila prva realizacija grupne nastave srpskog kao zavičajnog jezika koju je organizovala Akademska srpska asocijacija za potomke srpskih iseljenika i da je postojalo izuzetno interesovanje u svetu.

Više o projektu možete naći u brošuri: Brošura – projekat 2021.