Извештај 2020. – Учење српског као завичајног језика кроз онлајн курс 2020. године

Учење српског као завичајног језика кроз онлајн курс 2020. године

 

Учење српског као завичајног језика кроз онлајн курс успешно је реализовано за ученике из дијаспоре и региона.

Академска српска асоцијација успешно је реализовала пројекат Учење српског као завичајног језика кроз онлајн курс за ученике из дијаспоре и региона. Акредитовани предавачи АСА држали су часове полазницима курса из целога света. Пројекат је реализован  под покровитељством Министарства културе и информисања.

Пројекат је трајао од 15. јуна до 31. децембра, а сам онлајн курс је трајао од 10. августа до 31. октобра 2020. године. На пројекту је учествовало 22 ученика. Државе из којих су наши ученици јесу: Албанија, Немачка, Сједињене Америчке Државе, Норвешка, Канада, Северна Македонија, Ирска и Италија.

 

учење српског као завичајног језика, академска српска асоцијација

 

Часови су трајали 12 недеља и били држани два пута недељно по 45 минута, а према договору између предавача и ученика. Укупан број одржаних часова по ученику је 24. Сваки час је био прилагођен жељама и интересовањима ученика. Након половине одржаних часова реализоване су радионице на којима су се наши ученици упознали са нашом културом, традицијом и историјом.

Радионице

У оквиру драмске радионице ученици су читали дело Капетан Џон Пиплфокс. На књижевној радионици читали су одломке из романа Хајдуци, Дневник о Чарнојевићу и многе друге, али и учили стихове наших најпознатних писаца. На филмској радионици говорили смо о филмовима српске кинематогафије, а заједно су погледали филм Лајање на звезде.

Ученици који су имали виши ниво знања српског језика гледали су филм Зона Замфирова и након филма су дискутовали о разликама између српског књижевног и народног језика. У оквиру фолклорне радионице ученици су се упознавали са народним играма из свих крајева Србије, као и са народним ношњама. На научној радионици ученицима су били представљени наши научници, као што су Никола Тесла, Михајло Пупин, Михало Петровић Алас, Милутин Миланковић, итд.

Радионица старих заната подразумевала је уживо укључивање предавача из удружења Вишња  из Ниша. Упознали су са старим занатима и видели израду предмета од различитих материјала. Предавачи су путем снимака и видео-позива приближили ученицима старе занате, а на наредним часововима разговарали су о томе. У оквиру упознавања са најзначајнијим локалитетима Србије ученици су се упознали са најзначајнијим локалитетима наше земље. Ученици су кроз упознавање са најзначајнијим споменицима имали прилику да упознају српску историју од најранијег периода до данас.

 

учење српског као завичајног језика, у продавници, академска српска асоцијација                 учење српског као завичајног језика, бурек, академска српска асоцијација

 

У току овог курса ученици су имали прилике да се упознају, друже, размењују искуства, упознају различите културе. Ове године у оквиру пројекта АСА опремила је своју просторију једним рачунаром, па су тако предавачи већину часова држали из просторије АСА и користили њену опрему.

Након завршеног онлајн курса ученици су попуњавали упитнике о утисцима.

Важно је истаћи да је ово била трећа реализација курса српског језика коју организује Академска српска асоцијација за потомке српских исељеника и да за њега постоји изузетно интересовање у свету.

Више о пројекту можете наћи у брошури: Брошура – пројекат 2020.