Izveštaj 2020. – Učenje srpskog kao zavičajnog jezika kroz onlajn kurs 2020. godine

Učenje srpskog kao zavičajnog jezika kroz onlajn kurs 2020. godine

 

Učenje srpskog kao zavičajnog jezika kroz onlajn kurs uspešno je realizovano za učenike iz dijaspore i regiona.

Akademska srpska asocijacija uspešno je realizovala projekat Učenje srpskog kao zavičajnog jezika kroz onlajn kurs za učenike iz dijaspore i regiona. Akreditovani predavači ASA držali su časove polaznicima kursa iz celoga sveta. Projekat je realizovan  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Projekat je trajao od 15. juna do 31. decembra, a sam onlajn kurs je trajao od 10. avgusta do 31. oktobra 2020. godine. Na projektu je učestvovalo 22 učenika. Države iz kojih su naši učenici jesu: Albanija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Kanada, Severna Makedonija, Irska i Italija.

 

učenje srpskog kao zavičajnog jezika, akademska srpska asocijacija

 

Časovi su trajali 12 nedelja i bili držani dva puta nedeljno po 45 minuta, a prema dogovoru između predavača i učenika. Ukupan broj održanih časova po učeniku je 24. Svaki čas je bio prilagođen željama i interesovanjima učenika. Nakon polovine održanih časova realizovane su radionice na kojima su se naši učenici upoznali sa našom kulturom, tradicijom i istorijom.

Radionice

U okviru dramske radionice učenici su čitali delo Kapetan Džon Piplfoks. Na književnoj radionici čitali su odlomke iz romana Hajduci, Dnevnik o Čarnojeviću i mnoge druge, ali i učili stihove naših najpoznatnih pisaca. Na filmskoj radionici govorili smo o filmovima srpske kinematogafije, a zajedno su pogledali film Lajanje na zvezde.

Učenici koji su imali viši nivo znanja srpskog jezika gledali su film Zona Zamfirova i nakon filma su diskutovali o razlikama između srpskog književnog i narodnog jezika. U okviru folklorne radionice učenici su se upoznavali sa narodnim igrama iz svih krajeva Srbije, kao i sa narodnim nošnjama. Na naučnoj radionici učenicima su bili predstavljeni naši naučnici, kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Mihalo Petrović Alas, Milutin Milanković, itd.

Radionica starih zanata podrazumevala je uživo uključivanje predavača iz udruženja Višnja  iz Niša. Upoznali su sa starim zanatima i videli izradu predmeta od različitih materijala. Predavači su putem snimaka i video-poziva približili učenicima stare zanate, a na narednim časovovima razgovarali su o tome. U okviru upoznavanja sa najznačajnijim lokalitetima Srbije učenici su se upoznali sa najznačajnijim lokalitetima naše zemlje. Učenici su kroz upoznavanje sa najznačajnijim spomenicima imali priliku da upoznaju srpsku istoriju od najranijeg perioda do danas.

 

učenje srpskog kao zavičajnog jezika, u prodavnici, akademska srpska asocijacija                 učenje srpskog kao zavičajnog jezika, burek, akademska srpska asocijacija

 

U toku ovog kursa učenici su imali prilike da se upoznaju, druže, razmenjuju iskustva, upoznaju različite kulture. Ove godine u okviru projekta ASA opremila je svoju prostoriju jednim računarom, pa su tako predavači većinu časova držali iz prostorije ASA i koristili njenu opremu.

Nakon završenog onlajn kursa učenici su popunjavali upitnike o utiscima.

Važno je istaći da je ovo bila treća realizacija kursa srpskog jezika koju organizuje Akademska srpska asocijacija za potomke srpskih iseljenika i da za njega postoji izuzetno interesovanje u svetu.

Više o projektu možete naći u brošuri: Brošura – projekat 2020.