ПРОСЛАВЉЕНА ДРУГА СЛАВА АКАДЕМСКЕ СРПСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ

ПРОСЛАВЉЕНА ДРУГА СЛАВА АКАДЕМСКЕ СРПСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ

 

Прослављена друга слава Академске српске асоцијације и петогодишњица удружења

Академска српска асоцијација је 27. октобра 2021. године прославила другу годину заредом школску славу – Света Петку. Уједно, ове године обележена је петогодишњица удружења.

Слава представља српски народни обичај величања свеца породице. Прослављање славе код Срба присутно је још из периода пре христијанизације када је била везана за култ предака породице. Од 2014. године слава је уписана на Унескову Листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Света Петка се сматра заштитиницом жена и брака и по броју свечара налази се на шестом месту на листи највећих српских слава.

Слава Академске српске асоцијације

Друга слава Академске српске асоцијације

 

 

 

 

 

 

 

 

Слави су присуствовали предавачи Академске српске асоцијације, сарадници и партнери.

Прослављена друга слава

 

Додељена друга Плакета за изузетан допринос и сарадњу за 2021. годину

Поред обележавања славе и петогодишњице удружења, ове године Огледало Чикаго обележава 20 година рада. У знаку наших јубилеја, додељена је Плакета за изузетан допринос и сарадњу са Академском српском асоцијацијом за 2021. годину Славици Петровић из Чикага.

Од оснивања удружења и школе, Славица Петровић и Огледало Чикаго пружали су подршку Академској српској асоцијацији, а од ове године је озваничена сарадња у виду писања текстова који су у вези са српским језиком, историјом, културом и традицијом за новине Огледало.

Плакета АСА Огледало Чикаго