PROSLAVLJENA DRUGA SLAVA AKADEMSKE SRPSKE ASOCIJACIJE

PROSLAVLJENA DRUGA SLAVA AKADEMSKE SRPSKE ASOCIJACIJE

 

Proslavljena druga slava Akademske srpske asocijacije i petogodišnjica udruženja

Akademska srpska asocijacija je 27. oktobra 2021. godine proslavila drugu godinu zaredom školsku slavu – Sveta Petku. Ujedno, ove godine obeležena je petogodišnjica udruženja.

Slava predstavlja srpski narodni običaj veličanja sveca porodice. Proslavljanje slave kod Srba prisutno je još iz perioda pre hristijanizacije kada je bila vezana za kult predaka porodice. Od 2014. godine slava je upisana na Uneskovu Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Sveta Petka se smatra zaštitinicom žena i braka i po broju svečara nalazi se na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava.

Slava Akademske srpske asocijacije

Druga slava Akademske srpske asocijacije

 

 

 

 

 

 

 

 

Slavi su prisustvovali predavači Akademske srpske asocijacije, saradnici i partneri.

Proslavljena druga slava

 

Dodeljena druga Plaketa za izuzetan doprinos i saradnju za 2021. godinu

Pored obeležavanja slave i petogodišnjice udruženja, ove godine Ogledalo Čikago obeležava 20 godina rada. U znaku naših jubileja, dodeljena je Plaketa za izuzetan doprinos i saradnju sa Akademskom srpskom asocijacijom za 2021. godinu Slavici Petrović iz Čikaga.

Od osnivanja udruženja i škole, Slavica Petrović i Ogledalo Čikago pružali su podršku Akademskoj srpskoj asocijaciji, a od ove godine je ozvaničena saradnja u vidu pisanja tekstova koji su u vezi sa srpskim jezikom, istorijom, kulturom i tradicijom za novine Ogledalo.

Plaketa ASA Ogledalo Čikago