Завршен летњи камп српског као завичајног језика за младе из дијаспоре

Завршен летњи камп српског као завичајног језика за младе из дијаспоре

 

Завршен летњи камп српског као завичајног језика за младе из дијаспоре – Академска српска асоцијација је реализовала пројекат под називом „Летњи камп српског као завичајног језика“ за младе из дијаспоре у периоду од 11. 7. до 17. 7. 2022. године. Пројекат „Летњи камп српског као завичајног језика“ суфинансирала је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Циљ овог пројекта био учење и усавршавање српског као завичајног језика, као и дружење младих из дијаспоре са својим вршњацима из Србије. Летњи камп је био намењен младима из дијаспоре узраста од 18 до 22 године. Поред младих из дијаспоре, учесници на летњем кампу су били и млади из Ниша, чланови Културно-уметничког друштва „Анђели“. Млади из Србије су током трајања кампа имали прилику да се друже са младима из дијаспори, али и да им помажу у свим активностима. На летњем кампу је учестовало 15 младих из дијаспоре и из Србије. Државе учесника из дијаспоре су: Сједнињене Америчке Државе, Италија, Грчка, Немачка, итд.

I liked learning the Serbian language. Everyone was so nice, and it was really cool to meet people from all around the world! (С. Б. САД)

Након свечаног отварања кампа учесници су писали жеље и очекивања за камп и њих су закачили на балоне и пустили у небо. После писања жеља, многи учесници су запевали наше етно песме и по први пут заиграли српско коло.

Folklore was very nice and I would do this every time again. (М. И. Р. Немачка)

свечано отварање летњег кампа

свечано отварање летњег кампа

Часови и радионице

Током трајања кампа учесници су учили и усавршавали српски као завичајни језик и похађали многе радионице, као што су спортска, музичка, фолклорна, радионица старих заната, итд. На часовима српског као завичајног језика учесници су учили граматику српског језика, читали дела српске књижевности, али су учили и о српској историји, култури и традицији. На спортској радионици учесници су имали прилике да се такмиче у различитим активностима, као и да траже „благо“ у парку (сакупљали су слова и састављали реч од понуђених слова). Музичка радионица је имала за циљ учење и певање српских народних, али и поп песама, док су на фолклорној радионици учили традиционална српска кола. Радионицу старих заната организовало је удружење за неговање традиције Вишња. Радионица се састојала из израде природних козметичких препарата, али и цртања на чаши различитих предмета и мотива.

Све је било супер и забавно и одлично. И било би супер да је трајало дуже. (А. Ј. САД)

фолклорна радионица, летњи камплетњи камп српског као завичајног језика

 

 

 

 

фолклорна радионица и ученици са професорком Иваном

Обиласци Ниша и Пирота

Млади из дијаспори и Србије имали су организовани обилазак Ниша и његових знаменитости Поред обиласка Ниша, учесници кампа су имали организован једнодневни излет у Пирот. У Пироту су обишли знаменитости града, посетили Млекарску школу Др Обрен Пејић и присуствовали су производњи и дегустацији пиротског качакаваља. Такође, посетили су и радионицу за израду ћилима Понишавље на којој су видели специфичности прављења пиротског ћилима. Од 2012. године пиротски ћилим уврштен је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије са својих 122 шара и 96 орнамената. Поред обиласка знаметнитости града, учесници кампа су обишли и манастире Поганово и Суково.

обилазак Ниша, завршен летњи камплетњи камп српског као завичајног, израда ћилималетњи камп за младе из дијаспоре, Пирот

 

посете Нишкој и Пиротској тврђави и радионици за израду ћилима “Понишавље”

 

 

На свечаном затварању летњег кампа српског као завичајног језика учесници су презентовали све оно што су научили током кампа и добили су потврде о учешчу на кампу. Након свечаног затварања кампа, учесници су имали мали наступ и испред свих присутних одиграли сплет од неколико народних игара.

Научила сам доста ствари за српски културу и језик и упознала сам пријатеље. (С. П. Грчка)

летњи камп, млади из дијаспоре

наши ученици обучени у народну ношњу

Сви учесници су отишли из Србије пуни позитивних утисака и лепих успомена. Више о кампу можете пратити на нашим друштвеним мрежама (Инстаграм, Фејсбук, Јутјуб канал).

Следеће године у плану нови летњи камп српског као завичајног језика који ће се одржати у периоду од 28. јула до 6. августа 2023. године. Сви заинтересовани могу да се јаве Академској српској асоцијацији за више информација на имејл asasocijacija@gmail.com

обилазак Пирота, летњи кампНишка бања, летњи камп

летњи камп српског као завичајног

 

 

 

 

 

 


учесници кампа у Пиротској тврђави и Нишкој бањи