Završen letnji kamp srpskog kao zavičajnog jezika za mlade iz dijaspore

Završen letnji kamp srpskog kao zavičajnog jezika za mlade iz dijaspore

 

Završen letnji kamp srpskog kao zavičajnog jezika za mlade iz dijaspore – Akademska srpska asocijacija je realizovala projekat pod nazivom „Letnji kamp srpskog kao zavičajnog jezika“ za mlade iz dijaspore u periodu od 11. 7. do 17. 7. 2022. godine. Projekat „Letnji kamp srpskog kao zavičajnog jezika“ sufinansirala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Cilj ovog projekta bio učenje i usavršavanje srpskog kao zavičajnog jezika, kao i druženje mladih iz dijaspore sa svojim vršnjacima iz Srbije. Letnji kamp je bio namenjen mladima iz dijaspore uzrasta od 18 do 22 godine. Pored mladih iz dijaspore, učesnici na letnjem kampu su bili i mladi iz Niša, članovi Kulturno-umetničkog društva „Anđeli“. Mladi iz Srbije su tokom trajanja kampa imali priliku da se druže sa mladima iz dijaspori, ali i da im pomažu u svim aktivnostima. Na letnjem kampu je učestovalo 15 mladih iz dijaspore i iz Srbije. Države učesnika iz dijaspore su: Sjedninjene Američke Države, Italija, Grčka, Nemačka, itd.

I liked learning the Serbian language. Everyone was so nice, and it was really cool to meet people from all around the world! (S. B. SAD)

Nakon svečanog otvaranja kampa učesnici su pisali želje i očekivanja za kamp i njih su zakačili na balone i pustili u nebo. Posle pisanja želja, mnogi učesnici su zapevali naše etno pesme i po prvi put zaigrali srpsko kolo.

Folklore was very nice and I would do this every time again. (M. I. R. Nemačka)

svečano otvaranje letnjeg kampa

svečano otvaranje letnjeg kampa

Časovi i radionice

Tokom trajanja kampa učesnici su učili i usavršavali srpski kao zavičajni jezik i pohađali mnoge radionice, kao što su sportska, muzička, folklorna, radionica starih zanata, itd. Na časovima srpskog kao zavičajnog jezika učesnici su učili gramatiku srpskog jezika, čitali dela srpske književnosti, ali su učili i o srpskoj istoriji, kulturi i tradiciji. Na sportskoj radionici učesnici su imali prilike da se takmiče u različitim aktivnostima, kao i da traže „blago“ u parku (sakupljali su slova i sastavljali reč od ponuđenih slova). Muzička radionica je imala za cilj učenje i pevanje srpskih narodnih, ali i pop pesama, dok su na folklornoj radionici učili tradicionalna srpska kola. Radionicu starih zanata organizovalo je udruženje za negovanje tradicije Višnja. Radionica se sastojala iz izrade prirodnih kozmetičkih preparata, ali i crtanja na čaši različitih predmeta i motiva.

Sve je bilo super i zabavno i odlično. I bilo bi super da je trajalo duže. (A. J. SAD)

folklorna radionica, letnji kampletnji kamp srpskog kao zavičajnog jezika

 

 

 

 

folklorna radionica i učenici sa profesorkom Ivanom

Obilasci Niša i Pirota

Mladi iz dijaspori i Srbije imali su organizovani obilazak Niša i njegovih znamenitosti Pored obilaska Niša, učesnici kampa su imali organizovan jednodnevni izlet u Pirot. U Pirotu su obišli znamenitosti grada, posetili Mlekarsku školu Dr Obren Pejić i prisustvovali su proizvodnji i degustaciji pirotskog kačakavalja. Takođe, posetili su i radionicu za izradu ćilima Ponišavlje na kojoj su videli specifičnosti pravljenja pirotskog ćilima. Od 2012. godine pirotski ćilim uvršten je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije sa svojih 122 šara i 96 ornamenata. Pored obilaska znametnitosti grada, učesnici kampa su obišli i manastire Poganovo i Sukovo.

obilazak Niša, završen letnji kampletnji kamp srpskog kao zavičajnog, izrada ćilimaletnji kamp za mlade iz dijaspore, Pirot

 

posete Niškoj i Pirotskoj tvrđavi i radionici za izradu ćilima “Ponišavlje”

 

 

Na svečanom zatvaranju letnjeg kampa srpskog kao zavičajnog jezika učesnici su prezentovali sve ono što su naučili tokom kampa i dobili su potvrde o učešču na kampu. Nakon svečanog zatvaranja kampa, učesnici su imali mali nastup i ispred svih prisutnih odigrali splet od nekoliko narodnih igara.

Naučila sam dosta stvari za srpski kulturu i jezik i upoznala sam prijatelje. (S. P. Grčka)

letnji kamp, mladi iz dijaspore

naši učenici obučeni u narodnu nošnju

Svi učesnici su otišli iz Srbije puni pozitivnih utisaka i lepih uspomena. Više o kampu možete pratiti na našim društvenim mrežama (Instagram, Fejsbuk, Jutjub kanal).

Sledeće godine u planu novi letnji kamp srpskog kao zavičajnog jezika koji će se održati u periodu od 28. jula do 6. avgusta 2023. godine. Svi zainteresovani mogu da se jave Akademskoj srpskoj asocijaciji za više informacija na imejl asasocijacija@gmail.com

obilazak Pirota, letnji kampNiška banja, letnji kamp

letnji kamp srpskog kao zavičajnog

 

 

 

 

 

 


učesnici kampa u Pirotskoj tvrđavi i Niškoj banji