Дан матерњег језика – чување културе, традиције и идентитета

Начини учења српског језикаУчење српског језикаУченици из дијаспоре
21 феб 2023

О матерњем језику

Матерњи језик је, како му само име каже, језик који смо научили од мајке или нама блиске особе, али и језик са којим се нека особа идентификује, језик на коме се науче прве речи, прва слова, језик на којем мислимо, којег усвајамо природно без да похађамо часове, и то као облик вербалне комуникације. Матерњи језик је део нашег идентитета, народа, наше културе и традиције. Значај матерњег језика Вук Стефановић Караџић истакао је рекавши:
Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и поштујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ који се може међу собом разумевати и умно сједињавати, не прелива се у други и не пропада.
Како бисмо очували матерњи језик, потребно је да се он говори на говорном подручју које носи тај језик, али и широм света где су матерњи говорници тог језика, потребно је поштовати свој језик, чувати га и неговати кроз свакодневну употребу. Не заборавимо наше дијалекте, архаизме, а са резервом усвајати и користити нове речи, туђице и све учесталије англицизме.

 

Како и када је настао Дан матерњег језика?

 

Данашњи дан посвећен је матерњем језику и очувању културног обележја. Како би се изборили за своја права и свој матерњи језик, млади реформатори окупили су се 21. фебруара 1952. године у Источном Пакистану (данашњем Бангладешу) протестујући што њихов матерњи језик (бенгалски) није проглашен као званични. Током сукоба неколико студената поднело је жртву и било убијено, а на стотине њих било је рањено. УНЕСКО је 17. новембра 1999. године прогласио Међународни дан матерњег језика који се обележава сваке године 21. фебруара, с циљем неговања, очувања и поштовања језичке и културне разноликости и вишејезичности. Храбри студенти успели су да се изборе за свој матерњи језик, а на нама остаје да их се сећамо и с поносом обележавамо Дан матерњег језика.

 

Да ли сте знали ове занимљивости о српском језику?

 

Реч вампир је једина српска реч која је прихваћена у великом броју светских језика и користи се широм света.

Српски језик је једини европски језик са диграфијом – једини језик који има два писма.

Сваком гласу у српском језику припада одређено слово, свако слово у српској азбуци чита се онако како се пише – због тога је наш правопис фонетски.

У српском језику постоји више од 7000 турских речи.

Најдужа реч у српском језику је антисамоуправносоцијалистички и има 29 слова.

Српски језик је богат палиндромима (речи, изрази, реченице који имају исто занчење било да се читају отпочетка или отпозади): Ана воли Милована. И јогурт ујутру гоји. Они воле бело вино. У Риму иду људи у миру. Сир има мирис.

 

Негујмо матерњи језик

 

Душко Радовић је једном приликом српском народу поручио: Волите српски језик свакога дана помало. Српски језик нема никога другог осим нас! Хајде да га послушамо и да се сваки појединац, чији је матерњи језик српски, потруди да сачува све лепоте српског језика, да што више цени свој матерњи језик и не дозволи да нестане, јер је матерњи језик сваког човека једно од највреднијих духовних добара.

Аутор текста “ Дан матерњег језика – чување културе, традиције и идентитета” је Јована Јаћимовић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се за бесплатни први пробни час и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]