Говорна вежба “Моје најлепше путовање” на часу српског као завичајног језика

Учење српског језика
28 јул 2022

 

Говорна вежба Моје најлепше путовање на часу српског као завичајног језика

 

Говорна вежба Моје најлепше путовање на часу српског као завичајног језика – Када на часовима српског као завичајног језика обрађујемо неку тематску јединицу, обично први час посвећујемо упознавању са лексиком, корисним изразима и граматиком неопходном за разговор о датој теми. На наредном часу пак примењујемо то што смо научили у виду писмене или говорне вежбе. Навешћемо пример говорне вежбе на тему Моје најлепше путовање.

Припрема за говорну вежбу

Претходни час српског као завичајног језика је био припрема за говорну вежбу. Тај час смо започели мотивацијом у виду гледања снимка у којем се могу видети разне лепоте Србије. Разговарали смо о одгледаном снимку и ученик је рекао која је места са снимка до сада посетио, а која тек намерава.

Затим смо обрадили лексику која се тиче оријентације у простору (превозна средства, временске одреднице, глаголи кретања). Обновили смо граматику потребну за разговор о прошлим путовањима – перфекат глагола кретања. Поред тога смо провежбали употребу акузатива и локатива који се користе за описивање кретања или мировања. Ученик је већ упознат са овим граматичким јединицама са претходних часова српског као завичајног, те је овај час служио за њихово утврђивање и за проширивање вокабулара.

говорна вежба, на часу српског као завичајног

преузето са http://skr.rs/z4rD

На крају смо играли квиз у којем је ученик на основу описа, питања и слика требало да погоди о ком месту у Србији се ради. На тај начин смо утврдили и проширили знање из географије и створили жељу за посећивањем места за која ученик до сада није знао.

моје најлепше путовање, српски као завичајни

преузето са http://skr.rs/z4rQ

Час говорне вежбе

Сам час говорне вежбе смо започели најавом теме и дијалогом са учеником о местима на којима је до сада био. Циљ тога је анализа теме говорне вежбе и упознање са описивањем као обликом изражавања. Разговарали смо о неким од следећих питања: на којим континентима и у којим земљама је ученик до сада био, шта му се највише свидело, где би још волео да иде. Након тога смо приступили креирању плана излагања записивањем следећих питања:

 1. Опиши своје омиљено путовање.
 2. Где си путовао?
 3. Са киме си путовао?
 4. Чиме си путовао?
 5. Како је изгледало само путовање до жељене дестинације?
 6. Колико су дуго остао у том месту?
 7. Како си проводио време?
 8. Шта ти се свидело, а шта ти се није свидело?
 9. Шта ти је оставило највећи утисак?
 10. Опиши неку смешну ситуацију или анегдоту са тог путовања.
 11. Због чега је то твоје најлепше путовање?
 12. Да ли би опет отишао тамо?

Ученик је имао 15 минута да запише одговоре у виду теза за своје излагање. Када је завршио припрему, описао је усмено своје омиљено путовање. У томе су му додатно помагала наставникова потпитања. Описивање је употпунио показивањем фотографија са путовања. Све је прошло у пријатној и опуштеној атмосфери и много смеха, нарочито након описивања анегдота и разних смешних ситуација. На крају смо анализирали добре стране излагања, као и то шта се може поправити, осврнули смо се на структуру, језик и стил описивања и закључили да је ова говорна вежба била вишестурко корисна. Помогла је ученику да се ослободи да се усмено изражава на српском језику, затим да успешно осмисли структуру усменог излагања и да искаже своје мисли и осећања. То је деловало веома подстицајно и мотивишуће да настави да вежба комуникацију на српском језику.

говорна вежба, моје најлепше путовање

преузето са http://skr.rs/z4r2

 

Аутор текста “Говорна вежба Моје најлепше путовање на часу српског као завичајног језика” је Исидора Јакшић Перовић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]