tršić, akademska srpska asocijacija

ЗАВИЧАЈ СРПСКОГ РЕФОРМАТОРА

Историја и култура Срба кроз векове
07 апр 2020

Кућа Вука Стефановића Караџића

Тршић је родно место реформатора српскога језика Вука Стефановића Караџића. Велики дипломата свога времена родио се 1787. године у овом селу. Из овог малог села касније је изникао реформатор језика и писма.

Године 1933. подигнута је спомен – кућа Вука Стефановића Караџића, која је постала споменик културе од изузетног значаја.

кућа  Вука Стефановића Караџића, Академска српска асоцијација

 

Вукова кућа је уређена као брвнара са отвореним огњиштем и посуђем карактеристичним за XIX век, као и са креветом, столом и гуслама.

кућа Вука Стефановића Караџића, Академска српска асоцијација                  кућа Вука Стефана Караџића, Академска српска асоцијација

Тршић је данас место са истакнутим културним, историјским и природним значајем за Републику Србију. Постао је изузетно значајан део етно-туризма и има титулу музеја на отвореном простору. Тршић важи за место од изузетног значаја које има симболичку вредност чувања традиције и културне баштине Србије. Налази се на једном од најлепших природних предела Србије који поред зеленила очарава и националном трпезом.

Уколико желите да учите са нама пријавите се путем линка. Видимо се!

Бранка Спасојевић

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]