tršić, akademska srpska asocijacija

ZAVIČAJ SRPSKOG REFORMATORA

Istorija i kultura Srba kroz vekove
07 apr 2020

Kuća Vuka Stefanovića Karadžića

Tršić je rodno mesto reformatora srpskoga jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Veliki diplomata svoga vremena rodio se 1787. godine u ovom selu. Iz ovog malog sela kasnije je iznikao reformator jezika i pisma.

Godine 1933. podignuta je spomen – kuća Vuka Stefanovića Karadžića, koja je postala spomenik kulture od izuzetnog značaja.

kuća  Vuka Stefanovića Karadžića, Akademska srpska asocijacija

 

Vukova kuća je uređena kao brvnara sa otvorenim ognjištem i posuđem karakterističnim za XIX vek, kao i sa krevetom, stolom i guslama.

kuća Vuka Stefanovića Karadžića, Akademska srpska asocijacija                  kuća Vuka Stefana Karadžića, Akademska srpska asocijacija

Tršić je danas mesto sa istaknutim kulturnim, istorijskim i prirodnim značajem za Republiku Srbiju. Postao je izuzetno značajan deo etno-turizma i ima titulu muzeja na otvorenom prostoru. Tršić važi za mesto od izuzetnog značaja koje ima simboličku vrednost čuvanja tradicije i kulturne baštine Srbije. Nalazi se na jednom od najlepših prirodnih predela Srbije koji pored zelenila očarava i nacionalnom trpezom.

Ukoliko želite da učite sa nama prijavite se putem linka. Vidimo se!

Branka Spasojević

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]