Младенци – празник младих брачних парова, љубави, оданости и младенчића

Историја и култура Срба кроз вековеОбичаји у Срба у вези са ратовањем, женидбом и приликом рађањаУченици из дијаспоре
22 мар 2023

О празнику – Светих четрдесет севастијских мученика или Младенци

Двадесет другог марта Православна црква прославља Светих четрдесет севастијских мученика, празник који је у народу познатији као Младенци. Поменути празник посвећен је страдању Светих четрдесет севастијских мученика. Назив празника – Младенци потиче од четрдесет младића који су били млади, верни и пуни љубави према Христу.

Године 320. у време цара Ликинија, четрдесет војника једног пука прешло је у хришћанство, у време када је цар издао изричиту наредбу да се сви морају клањати римским паганским боговима. Како нису хтели да послушају цара и одрекну се своје вере, следио им је правио терор. Током јаке и хладне зиме војници су били осуђени да проведу ноћ голи у леденом језеру. Уколико се неко од њих предомисли и одрекне своје вере, речено им је да ће их одмах пребацити у топлу бању која се налазила надомак леденог језера.
Војници су успели да издрже трпећи хладноћу, мраз и болове, храбрећи једни друге и молећи се своме Богу – Исусу Христу. Позната је чињеница да је само један мученик одустао не могавши да издржи муке, али чим је прешао у топло купатило, срце му је одмах стало и умро је. Током ноћи десило се чудо које је спазио једини преостали будни стражар видевши чудну светлост која је долазила од светлих венаца који су стајали изнад војникових глава. Стражар, чим је угледао то, одлучи да се придружи мученицима, молећи Бога, како је и он био Хришћанин, да га придружи тридесет деветорици мученика. Молба му би услишена, те он угледа изнад своје главе четрдесети светли мученички венац.

Цркви су позната имена свих четрдесет мученика севастијских: Кирион, Кандид, Домн, Исихије, Ираклије, Смарагд, Евноик, Валент, Вивиан, Клавдије, Приск, Теодул, Евтихије, Јован, Ксантије, Илиан, Сисиније, Ангије, Аетије, Флавије, Акакије, Екдикт, Лисимах, Александар, Илија, Горгоније, Теофил, Дометиан, Гај, Леонтије, Атанасије, Кирил, Сакердон, Николая, Валерије, Филоктимон, Севериан, Худион, Мелитон и Аглаије.

Обичаји, веровања, младенчићи и симболика празника

У народу постоји обичај да на дан празника младенци, који су те године ступили у брак, славе празник и месе колаче који се називају младенчићи. Симболика празника огледа се у томе да брачници – младенци треба једно другом да пружају верност, оданост, љубав и пожртвованост, управо као што су то чинили мученици према Исусу Христу. Без обзира на све проблеме, искушења и неприлике на које буду наилазили у животу важно је да се супружници не одрекну љубави. Такође, симболика венца – круне коју су младенци носили на венчању повезује се са светлим венцима четрдесет мученика.
Обичај налаже да на дан Младенаца млади брачни пар дочекујe госте и прославља празник. Пре гозбе, месе се младенчићи – четрдесет колачића од пшеничног брашна који се премажу медом. Симболика премазивања младенчића медом је јасна – изражава се жеља да брачни живот младенаца буде сладак, меден, сложан, дуг и срећан.
Постоје веровања да пре Младенаца не треба јести ништа младо, а на Младенце треба јести коприву и други зелениш, како би се очистила крв. Такође, на овај дан је потребно да младенци посте, с обзиром да је у току Васкршњи пост.

Рецепт за колачиће – младенчиће

Састојци:
600 грама меког брашна;
2 кашике уља;
со;
1 суви квасац;
300 милилитара млаке воде;
2 кашике шећера;
мед;
ораси.

                                                                          фотографија преузета са pirotskevesti.rs 

Припрема:

Размутити један квасац у триста милилитара млаке воде, додати две кашике шећера и промешати. Посебно просејати шестсто грама меког брашна, додати две кашике уља и половину кашичице соли. У суве састојке додати квасац с водом. Тесто умесити да буде еластично, затим оставити да одстоји тридесет минута. Након што тесто одстоји, развући га на 0,5 цм дебљине. Мањом чашом извадити четрдесет колачића, премазати уљем и колачиће избоцкати гранчицом воћке у цвату, ради здравља. Пећи 15-20 минута на 200 °C. Испечене колачиће премазати медом. По жељи посути сецкане орахе. Уживајте!

Аутор текста “ Младенци – празник младих брачних парова, љубави, оданости и младенчића” је Јована Јаћимовић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се за бесплатни први пробни час и учите са нама. Видимо се!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]