Mladenci – praznik mladih bračnih parova, ljubavi, odanosti i mladenčića

Istorija i kultura Srba kroz vekoveObičaji u Srba u vezi sa ratovanjem, ženidbom i prilikom rađanjaUčenici iz dijaspore
22 mar 2023

O prazniku – Svetih četrdeset sevastijskih mučenika ili Mladenci

Dvadeset drugog marta Pravoslavna crkva proslavlja Svetih četrdeset sevastijskih mučenika, praznik koji je u narodu poznatiji kao Mladenci. Pomenuti praznik posvećen je stradanju Svetih četrdeset sevastijskih mučenika. Naziv praznika – Mladenci potiče od četrdeset mladića koji su bili mladi, verni i puni ljubavi prema Hristu.

Godine 320. u vreme cara Likinija, četrdeset vojnika jednog puka prešlo je u hrišćanstvo, u vreme kada je car izdao izričitu naredbu da se svi moraju klanjati rimskim paganskim bogovima. Kako nisu hteli da poslušaju cara i odreknu se svoje vere, sledio im je pravio teror. Tokom jake i hladne zime vojnici su bili osuđeni da provedu noć goli u ledenom jezeru. Ukoliko se neko od njih predomisli i odrekne svoje vere, rečeno im je da će ih odmah prebaciti u toplu banju koja se nalazila nadomak ledenog jezera.
Vojnici su uspeli da izdrže trpeći hladnoću, mraz i bolove, hrabreći jedni druge i moleći se svome Bogu – Isusu Hristu. Poznata je činjenica da je samo jedan mučenik odustao ne mogavši da izdrži muke, ali čim je prešao u toplo kupatilo, srce mu je odmah stalo i umro je. Tokom noći desilo se čudo koje je spazio jedini preostali budni stražar videvši čudnu svetlost koja je dolazila od svetlih venaca koji su stajali iznad vojnikovih glava. Stražar, čim je ugledao to, odluči da se pridruži mučenicima, moleći Boga, kako je i on bio Hrišćanin, da ga pridruži trideset devetorici mučenika. Molba mu bi uslišena, te on ugleda iznad svoje glave četrdeseti svetli mučenički venac.

Crkvi su poznata imena svih četrdeset mučenika sevastijskih: Kirion, Kandid, Domn, Isihije, Iraklije, Smaragd, Evnoik, Valent, Vivian, Klavdije, Prisk, Teodul, Evtihije, Jovan, Ksantije, Ilian, Sisinije, Angije, Aetije, Flavije, Akakije, Ekdikt, Lisimah, Aleksandar, Ilija, Gorgonije, Teofil, Dometian, Gaj, Leontije, Atanasije, Kiril, Sakerdon, Nikolaя, Valerije, Filoktimon, Severian, Hudion, Meliton i Aglaije.

Običaji, verovanja, mladenčići i simbolika praznika

U narodu postoji običaj da na dan praznika mladenci, koji su te godine stupili u brak, slave praznik i mese kolače koji se nazivaju mladenčići. Simbolika praznika ogleda se u tome da bračnici – mladenci treba jedno drugom da pružaju vernost, odanost, ljubav i požrtvovanost, upravo kao što su to činili mučenici prema Isusu Hristu. Bez obzira na sve probleme, iskušenja i neprilike na koje budu nailazili u životu važno je da se supružnici ne odreknu ljubavi. Takođe, simbolika venca – krune koju su mladenci nosili na venčanju povezuje se sa svetlim vencima četrdeset mučenika.
Običaj nalaže da na dan Mladenaca mladi bračni par dočekuje goste i proslavlja praznik. Pre gozbe, mese se mladenčići – četrdeset kolačića od pšeničnog brašna koji se premažu medom. Simbolika premazivanja mladenčića medom je jasna – izražava se želja da bračni život mladenaca bude sladak, meden, složan, dug i srećan.
Postoje verovanja da pre Mladenaca ne treba jesti ništa mlado, a na Mladence treba jesti koprivu i drugi zeleniš, kako bi se očistila krv. Takođe, na ovaj dan je potrebno da mladenci poste, s obzirom da je u toku Vaskršnji post.

Recept za kolačiće – mladenčiće

Sastojci:
600 grama mekog brašna;
2 kašike ulja;
so;
1 suvi kvasac;
300 mililitara mlake vode;
2 kašike šećera;
med;
orasi.

                                                                          fotografija preuzeta sa pirotskevesti.rs 

Priprema:

Razmutiti jedan kvasac u trista mililitara mlake vode, dodati dve kašike šećera i promešati. Posebno prosejati šeststo grama mekog brašna, dodati dve kašike ulja i polovinu kašičice soli. U suve sastojke dodati kvasac s vodom. Testo umesiti da bude elastično, zatim ostaviti da odstoji trideset minuta. Nakon što testo odstoji, razvući ga na 0,5 cm debljine. Manjom čašom izvaditi četrdeset kolačića, premazati uljem i kolačiće izbockati grančicom voćke u cvatu, radi zdravlja. Peći 15-20 minuta na 200 °C. Ispečene kolačiće premazati medom. Po želji posuti seckane orahe. Uživajte!

Autor teksta “ Mladenci – praznik mladih bračnih parova, ljubavi, odanosti i mladenčića” je Jovana Jaćimović, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se za besplatni prvi probni čas i učite sa nama. Vidimo se!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]