opanci, akademska srpska asocijacija

О српским сувенирима на нашем онлајн часу српског језика

Дифузија културних садржаја
11 феб 2021

 

На нашем онлајн часу српског језика често разговарамо о разним културолошким садржајима.  Ученицима је то изузетно занимљиво и буди у њима жељу да обиђу своју домовину.

Недавно сам од своје ученице добила питање – Које сувенире могу купити у Србији? Тако сам добила идеју за следећи час, на коме смо разговарале о српским сувенирима, гледале слике и уживале.

 

На нашем онлајн часу српског језика направили смо избор сувенира и овде Вам  га представљамо

 

Ракија, на нашем онлајн часу српског, Академсак српска асоцијација

Ракија

Ракија

Традиционално српско алкохолно пиће, неизоставни пратилац свих прослава. Срби верују у лековиту моћ овог напитка речима да – ракија лечи све! Треба повести рачуна при конзумацији исте, с обзиром на то да садржи више од 40% алкохола. Прави се од разних врста воћа, а најпознатије су – шљивовица, дуњевача, кајсијевача, ораховача, и сл.

 

Лицидерско срце, на нашем онлајн часу српског, Академска српска асоцијација

Лицидерско срце

Лицидерско срце

  Лицидерско срце једно је од неизоставних симбола Србије. У питању је колачић направљен од слатког теста у облику срца, често са огледалцем у средини. Сваки примерак срца је јединствен и другачији јер су шаре ручно украшаване. Представља веома леп, романтичан поклон, који се може наћи у свим продавницама сувенира широм Србије.

 

 

вунене чарапе, на нашем онлајн часу српског, Академска српска асоцијација

Двопређне чарапе

Вунене чарапе

Израђивање рукотворина од вуне било је део свакодневице наших предака, када су жене ручно правиле чарапе, сукње, џемпере и остале одевне предмете.Тај занат преносио се са колена на колено, а чак и данас могу се срести ручно плетени комади одеће. Свака шара на предметима такође је рађена ручно, што им још више даје на естетској вредности. Издвајамо двопређне чарапе, карактеристичне за подручје Источне Србије, са техником плетења вуне на пет игала.

Опанак, на нашем онлајн часу српског, Академска српска асоцијација

 

 

Још један од симбола Србије јесу опанци, традиционална сеоска обућа која датира још из средњег века. Израђивани су од коже, са шиљатим завршетком на врху, по коме се препознавало из ког дела Србије потичу. Данас се углавном могу видети по музејима и етно-кућама, а продају се и као сувенири, најчешће у облику привеска за кључ или сталка за оловке.

 

Опанци

 

 

 

слатко

Слатко

Слатко је типичан српски специјалитет. Представља домаћи производ, направљен од кандираног воћа. Изгледом подсећа на џем или мармеладу, али је ипак другачије и јединствено.

У давна времена, домаћини су слатко служили приликом дочека гостију, где обично гост узима једну кашичицу слатка, са чашом воде. И данас се у многим кућама прави слатко, а најчешће воће које се користи за прављење слатка јесу јагоде, кајсије, купине, шљиве и сл. Може се купити у теглама као сувенир и представља врло леп поклон драгим особама.

 

Чутура

Чутура представља флашу специфичног облика, из које су наши преци пили воду, а неретко и ракију. Прави се од дрвета, округлог је облика, са отвором на врху. Врло је декоративног изгледа и може се пронаћи са различитим детаљима и мотивима. Издвајамо неколико њих:

Чутура

 

 

 

 

 

 

 

 

Сувенири са ликом Новака Ђоковића

Мајица са ликом Новака Ђоковића

С обзиром на то да је тренутно најпознатији Србин у свету, лик тенисера Новака Ђоковића нашао се на бројним српским сувенирима. Његов лик штампа се на мајицама, шољама, чашама, а вероватно не постоји Србин који није поносан на његов успех. Уколико сте и ви љубитељ тениса и подржавате нашег Нолета, сувенири са његовим ликом су прави избор!

 

 

 

 

Закључак

На крају нашег онлајн часа српског језика закључили смо следеће Србија је земља богате културе и дуге традиције. Поред уживања у њеним природним лепотама, гостопримству, градовима у којима се осликавају различити утицаји и епохе, сваки посетилац може уживати и у разгледању и куповини јединствених српских сувенира.

 

Аутор текста: Ђурђина Ћирковић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, пријавите се и учите са нама.

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]