opanci, akademska srpska asocijacija

O srpskim suvenirima na našem onlajn času srpskog jezika

Difuzija kulturnih sadržaja
11 feb 2021

 

Na našem onlajn času srpskog jezika često razgovaramo o raznim kulturološkim sadržajima.  Učenicima je to izuzetno zanimljivo i budi u njima želju da obiđu svoju domovinu.

Nedavno sam od svoje učenice dobila pitanje – Koje suvenire mogu kupiti u Srbiji? Tako sam dobila ideju za sledeći čas, na kome smo razgovarale o srpskim suvenirima, gledale slike i uživale.

 

Na našem onlajn času srpskog jezika napravili smo izbor suvenira i ovde Vam  ga predstavljamo

 

Rakija, na našem onlajn času srpskog, Akademsak srpska asocijacija

Rakija

Rakija

Tradicionalno srpsko alkoholno piće, neizostavni pratilac svih proslava. Srbi veruju u lekovitu moć ovog napitka rečima da – rakija leči sve! Treba povesti računa pri konzumaciji iste, s obzirom na to da sadrži više od 40% alkohola. Pravi se od raznih vrsta voća, a najpoznatije su – šljivovica, dunjevača, kajsijevača, orahovača, i sl.

 

Licidersko srce, na našem onlajn času srpskog, Akademska srpska asocijacija

Licidersko srce

Licidersko srce

  Licidersko srce jedno je od neizostavnih simbola Srbije. U pitanju je kolačić napravljen od slatkog testa u obliku srca, često sa ogledalcem u sredini. Svaki primerak srca je jedinstven i drugačiji jer su šare ručno ukrašavane. Predstavlja veoma lep, romantičan poklon, koji se može naći u svim prodavnicama suvenira širom Srbije.

 

 

vunene čarape, na našem onlajn času srpskog, Akademska srpska asocijacija

Dvopređne čarape

Vunene čarape

Izrađivanje rukotvorina od vune bilo je deo svakodnevice naših predaka, kada su žene ručno pravile čarape, suknje, džempere i ostale odevne predmete.Taj zanat prenosio se sa kolena na koleno, a čak i danas mogu se sresti ručno pleteni komadi odeće. Svaka šara na predmetima takođe je rađena ručno, što im još više daje na estetskoj vrednosti. Izdvajamo dvopređne čarape, karakteristične za područje Istočne Srbije, sa tehnikom pletenja vune na pet igala.

Opanak, na našem onlajn času srpskog, Akademska srpska asocijacija

 

 

Još jedan od simbola Srbije jesu opanci, tradicionalna seoska obuća koja datira još iz srednjeg veka. Izrađivani su od kože, sa šiljatim završetkom na vrhu, po kome se prepoznavalo iz kog dela Srbije potiču. Danas se uglavnom mogu videti po muzejima i etno-kućama, a prodaju se i kao suveniri, najčešće u obliku priveska za ključ ili stalka za olovke.

 

Opanci

 

 

 

slatko

Slatko

Slatko je tipičan srpski specijalitet. Predstavlja domaći proizvod, napravljen od kandiranog voća. Izgledom podseća na džem ili marmeladu, ali je ipak drugačije i jedinstveno.

U davna vremena, domaćini su slatko služili prilikom dočeka gostiju, gde obično gost uzima jednu kašičicu slatka, sa čašom vode. I danas se u mnogim kućama pravi slatko, a najčešće voće koje se koristi za pravljenje slatka jesu jagode, kajsije, kupine, šljive i sl. Može se kupiti u teglama kao suvenir i predstavlja vrlo lep poklon dragim osobama.

 

Čutura

Čutura predstavlja flašu specifičnog oblika, iz koje su naši preci pili vodu, a neretko i rakiju. Pravi se od drveta, okruglog je oblika, sa otvorom na vrhu. Vrlo je dekorativnog izgleda i može se pronaći sa različitim detaljima i motivima. Izdvajamo nekoliko njih:

Čutura

 

 

 

 

 

 

 

 

Suveniri sa likom Novaka Đokovića

Majica sa likom Novaka Đokovića

S obzirom na to da je trenutno najpoznatiji Srbin u svetu, lik tenisera Novaka Đokovića našao se na brojnim srpskim suvenirima. Njegov lik štampa se na majicama, šoljama, čašama, a verovatno ne postoji Srbin koji nije ponosan na njegov uspeh. Ukoliko ste i vi ljubitelj tenisa i podržavate našeg Noleta, suveniri sa njegovim likom su pravi izbor!

 

 

 

 

Zaključak

Na kraju našeg onlajn časa srpskog jezika zaključili smo sledeće Srbija je zemlja bogate kulture i duge tradicije. Pored uživanja u njenim prirodnim lepotama, gostoprimstvu, gradovima u kojima se oslikavaju različiti uticaji i epohe, svaki posetilac može uživati i u razgledanju i kupovini jedinstvenih srpskih suvenira.

 

Autor teksta: Đurđina Ćirković, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, prijavite se i učite sa nama.

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]