Срећан Ускрс!

Историја и култура Срба кроз вековеОбичаји у Срба у вези са ратовањем, женидбом и приликом рађањаУченици из дијаспоре
15 апр 2023

Ускрс или Васкрс је хришћански празник којим се прославља Васкрсење Исуса Христа. Ускрс је покретни празник и празнује се прве недеље после пуног месеца. У народној религији заузима значајно место у пролећном циклусу обичаја. Обичаја је много, везаних за овај дан. Али, оно што је заједничко за све јесте богата усркшња трпеза након четрдесет дана стогог поста.

Ал се некад добро јело, баш…

Саборна црква у Нишу

Обојена јаја

Најпознатији обичај везан за овај празник јесте бојење јаја. Иако се користе све боје, црвена је најважнија. Црвеном бојом се фарба прво јаје( чуваркућа). Ово јаје се не једе. Чува се годину дана, као заштита дома и укућана. Прошлогодишње јаје се или баца низ воду или што даље  од куће да би однело несрећу. Данас јаја фарбамо фабричким бојама, док су се у ранија времена боје справљале од биља  Свака од њих има своју симболику: црвена – боја крви и живота, плава – боја неба, духа, зелена – боја природе, раста, жута – боја светлост, сунца, смеђа – боја земље.

Офарбана јаја у српској традицији бојења

Ускршњи обредни хлеб

Код Срба постоји обичај мешења обредних хлебова. У суботу, пред Ускрс, месе се усркшњи хлебови. Они доста подсећају на славски колач, с тим сто домаћице  га декоришу ускршњим јајима. Број јаја који се побада у колач се разликује од караја до караја, али је, углавном непаран. Ускршња трпњза почиње дељењем ускршњег хлеба. Свако од укућана треба да добије по парче и хлеба и обојено јаје.

Храм Светога Саве – највећи православни храм на Балкану

 

Јагњетина

Као главно јело, углавном, је то јагњетина. Јагње је симбол самог Исуса. Он је то жртвено јагње које је страдало ради спасења човека.

Верници широм света долазе у Јерусалим

Што се тиче осталих ђаконија, то зависи од изора домаћице. Свакако, ту ће бити пуно колача, предјела и осталог. Доста зависи и од обичаја одређеног краја где се прославља Ускрс.Негде је рен обавезни састојак трпезе. Верује се да његова горчина тера зле силе. Негде другде, то је мед, да донесе сладак живот.

Побусани понедељак

Ускрс за покојнике је побусани понедељак.  То је девети дан од Усрса. На овај дан се излази на гробље и износи се храна за мртве. Јаја се обавезно носе на гроб, а што се остале хране тиче, махом се носи нешто што је покојник волео да једе.

Срећан празник и пријатно!

Аутор текста „Срећан Ускрс!“ је Марија Николић, предавач српског језика Академске српске асоцијације на припремној настави за полагање завршног испита из српског језика и књижевности.

Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

Извор:Етно-културолошки зборник; фотографије су преузете са Википедије и сајта Б92

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]