Srećan Uskrs!

Istorija i kultura Srba kroz vekoveObičaji u Srba u vezi sa ratovanjem, ženidbom i prilikom rađanjaUčenici iz dijaspore
15 apr 2023

Uskrs ili Vaskrs je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista. Uskrs je pokretni praznik i praznuje se prve nedelje posle punog meseca. U narodnoj religiji zauzima značajno mesto u prolećnom ciklusu običaja. Običaja je mnogo, vezanih za ovaj dan. Ali, ono što je zajedničko za sve jeste bogata usrkšnja trpeza nakon četrdeset dana stogog posta.

Al se nekad dobro jelo, baš…

Saborna crkva u Nišu

Obojena jaja

Najpoznatiji običaj vezan za ovaj praznik jeste bojenje jaja. Iako se koriste sve boje, crvena je najvažnija. Crvenom bojom se farba prvo jaje( čuvarkuća). Ovo jaje se ne jede. Čuva se godinu dana, kao zaštita doma i ukućana. Prošlogodišnje jaje se ili baca niz vodu ili što dalje  od kuće da bi odnelo nesreću. Danas jaja farbamo fabričkim bojama, dok su se u ranija vremena boje spravljale od bilja  Svaka od njih ima svoju simboliku: crvena – boja krvi i života, plava – boja neba, duha, zelena – boja prirode, rasta, žuta – boja svetlost, sunca, smeđa – boja zemlje.

Ofarbana jaja u srpskoj tradiciji bojenja

Uskršnji obredni hleb

Kod Srba postoji običaj mešenja obrednih hlebova. U subotu, pred Uskrs, mese se usrkšnji hlebovi. Oni dosta podsećaju na slavski kolač, s tim sto domaćice  ga dekorišu uskršnjim jajima. Broj jaja koji se pobada u kolač se razlikuje od karaja do karaja, ali je, uglavnom neparan. Uskršnja trpnjza počinje deljenjem uskršnjeg hleba. Svako od ukućana treba da dobije po parče i hleba i obojeno jaje.

Hram Svetoga Save – najveći pravoslavni hram na Balkanu

 

Jagnjetina

Kao glavno jelo, uglavnom, je to jagnjetina. Jagnje je simbol samog Isusa. On je to žrtveno jagnje koje je stradalo radi spasenja čoveka.

Vernici širom sveta dolaze u Jerusalim

Što se tiče ostalih đakonija, to zavisi od izora domaćice. Svakako, tu će biti puno kolača, predjela i ostalog. Dosta zavisi i od običaja određenog kraja gde se proslavlja Uskrs.Negde je ren obavezni sastojak trpeze. Veruje se da njegova gorčina tera zle sile. Negde drugde, to je med, da donese sladak život.

Pobusani ponedeljak

Uskrs za pokojnike je pobusani ponedeljak.  To je deveti dan od Usrsa. Na ovaj dan se izlazi na groblje i iznosi se hrana za mrtve. Jaja se obavezno nose na grob, a što se ostale hrane tiče, mahom se nosi nešto što je pokojnik voleo da jede.

Srećan praznik i prijatno!

Autor teksta „Srećan Uskrs!“ je Marija Nikolić, predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije na pripremnoj nastavi za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika i književnosti.

Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

Izvor:Etno-kulturološki zbornik; fotografije su preuzete sa Vikipedije i sajta B92

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]