planina, akademska srpska asocijacija

Стара планина – бисер источне Србије

Историја и култура Срба кроз векове
06 дец 2018

Стара планина је највећа планина у источној Србији, високопланински масив који се простире као природна граница према Бугарској.  Удаљена је 330 км од Београда, 70 км од Ниша, 50 км од Књажевца и Пирота. Највиши врх назива се Миџор и висок је 2169 метара.

стара планина, академска српска асоцијација, српски језик, онлајн српски

 

Фасцинантна лепота нетакнуте природе чини Стару планину најлепшом планином источног дела Србије и једном од њених највреднијих туристичких простора. Она представља природно богатство изванредног значаја, а 1997. године проглашена је Парком природе.

Стару планину покрива биљни покривач од 52 биљне заједнице, а њихов распоред зависи од еколошких утицаја. Богатство вегетације огледа се кроз разноврсност жбунастих, шумских, ливадских и пашњачких заједница. Изузетно су значајне угрожене биљне врсте, којих има 147, а које представљају праве реткости и стављене су под заштиту. Међу њима спадају: патуљаста перуника, планинска саса, гороцвет, косовски божур, степски лужњак, планински јавор и др.

 

Ово подручје је изузетно атрактивно за сеоски туризам. Природа је нетакнута, села су сликовита, а ту је и богато античко и средњевековно наслеђе, као и занимљив фолклор. Са ових простора потекла је прича о баби која је Турцима пренела харач, па се каже да су је на Тресибаби тресли, у Мучибаби мучили, а на Бабином зубу сломили зуб, да би признала где је турки харач. Бабин зуб један је од врхова на Старој планини, висок око 200 метара, чији облик подсећа на зуб, те отуда тај назив.

На нашем онлајн часу српског језика, стара планина, академска српска асоцијација

Осим у планини, посетиоци могу уживати и у лепотама околних села у којима се могу видети споменици, манастири и цркве од огромног културног значаја. У селу Доња Каменица може се видети Црква Пресвете Богородице, за коју се претпоставља да је подигнута крајем 14. Века.

На нашем онлајн часу српског језика, црква, стара планина, академска српска асоцијација

 

На путу према Горњој Каменици налази се манастир посвећен Светој Тројици. Као ктитор манастира помиње се кнез Лазар, син деспота Ђурђа Бранковића.

 

На нашем онлајн часу српског језика, црква, акаден+мска српска асоцијација, стара планина

 

Ски-центар Стара планина из године у годину добија нове садржаје и постаје све примамљивија дестинација за љубитеље зимских спортова. Скијалиште „Бабин зуб“ поседује жичару четворосед „Коњарник“ са покретном траком за укрцавање скијаша; ски-лифт „Сунчана долина“, као и дечији ски-вртић код хотела „Стара планина“.

стара планина, На нашем онлајн часу српског језика, академска српска асоцијација

 

стара планина, На нашем онлајн часу српског језика, академска српска асоцијација

 

На локацији Јабучко равниште налази се прва гондола у Србији. Гондола, са кабинама за осам особа, превози скијаше од хотела у даљи систем жичара и стаза. У оквиру овог дела скијалишта изграђена је и жичара четворосед „Рудине“, као и ски-лифт, тако да је остварена веза са делом скијалишта на Бабином зубу.

Захваљујући природним лепотама које поседује, као и све развијенијем туризму, Стара планина све више постаје један од најзначајнијих скијашких центара у Србији, посебно намењен љубитељима скијашких спортова и квалитетног скијања у окружењу неизмерне лепоте нетакнуте природе.

 

 

Академска српска асоцијација је једина акредитована онлајн школа у Србији. Пријавите се путем линка и учите са нама! Видимо се на нашем онлајн часу српског језика!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]