planina, akademska srpska asocijacija

Stara planina – biser istočne Srbije

Istorija i kultura Srba kroz vekove
06 dec 2018

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji, visokoplaninski masiv koji se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj.  Udaljena je 330 km od Beograda, 70 km od Niša, 50 km od Knjaževca i Pirota. Najviši vrh naziva se Midžor i visok je 2169 metara.

stara planina, akademska srpska asocijacija, srpski jezik, onlajn srpski

 

Fascinantna lepota netaknute prirode čini Staru planinu najlepšom planinom istočnog dela Srbije i jednom od njenih najvrednijih turističkih prostora. Ona predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja, a 1997. godine proglašena je Parkom prirode.

Staru planinu pokriva biljni pokrivač od 52 biljne zajednice, a njihov raspored zavisi od ekoloških uticaja. Bogatstvo vegetacije ogleda se kroz raznovrsnost žbunastih, šumskih, livadskih i pašnjačkih zajednica. Izuzetno su značajne ugrožene biljne vrste, kojih ima 147, a koje predstavljaju prave retkosti i stavljene su pod zaštitu. Među njima spadaju: patuljasta perunika, planinska sasa, gorocvet, kosovski božur, stepski lužnjak, planinski javor i dr.

 

Ovo područje je izuzetno atraktivno za seoski turizam. Priroda je netaknuta, sela su slikovita, a tu je i bogato antičko i srednjevekovno nasleđe, kao i zanimljiv folklor. Sa ovih prostora potekla je priča o babi koja je Turcima prenela harač, pa se kaže da su je na Tresibabi tresli, u Mučibabi mučili, a na Babinom zubu slomili zub, da bi priznala gde je turki harač. Babin zub jedan je od vrhova na Staroj planini, visok oko 200 metara, čiji oblik podseća na zub, te otuda taj naziv.

Na našem onlajn času srpskog jezika, stara planina, akademska srpska asocijacija

Osim u planini, posetioci mogu uživati i u lepotama okolnih sela u kojima se mogu videti spomenici, manastiri i crkve od ogromnog kulturnog značaja. U selu Donja Kamenica može se videti Crkva Presvete Bogorodice, za koju se pretpostavlja da je podignuta krajem 14. Veka.

Na našem onlajn času srpskog jezika, crkva, stara planina, akademska srpska asocijacija

 

Na putu prema Gornjoj Kamenici nalazi se manastir posvećen Svetoj Trojici. Kao ktitor manastira pominje se knez Lazar, sin despota Đurđa Brankovića.

 

Na našem onlajn času srpskog jezika, crkva, akaden+mska srpska asocijacija, stara planina

 

Ski-centar Stara planina iz godine u godinu dobija nove sadržaje i postaje sve primamljivija destinacija za ljubitelje zimskih sportova. Skijalište „Babin zub“ poseduje žičaru četvorosed „Konjarnik“ sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša; ski-lift „Sunčana dolina“, kao i dečiji ski-vrtić kod hotela „Stara planina“.

stara planina, Na našem onlajn času srpskog jezika, akademska srpska asocijacija

 

stara planina, Na našem onlajn času srpskog jezika, akademska srpska asocijacija

 

Na lokaciji Jabučko ravnište nalazi se prva gondola u Srbiji. Gondola, sa kabinama za osam osoba, prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i žičara četvorosed „Rudine“, kao i ski-lift, tako da je ostvarena veza sa delom skijališta na Babinom zubu.

Zahvaljujući prirodnim lepotama koje poseduje, kao i sve razvijenijem turizmu, Stara planina sve više postaje jedan od najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote netaknute prirode.

 

 

Akademska srpska asocijacija je jedina akreditovana onlajn škola u Srbiji. Prijavite se putem linka i učite sa nama! Vidimo se na našem onlajn času srpskog jezika!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]