Свадбени обичаји у различитим крајевима Србије

Обичаји у Срба у вези са ратовањем, женидбом и приликом рађања
25 феб 2022

 

Свадбени обичаји у различитим крајевима Србије

 

Свадбени обичаји у различитим крајевима Србије – У Србији постоји много обичаја који се обележавају када се прославља свадба. Неки од ових обичаја разликују се у појединим крајевима Србије. Све их повезује породично окружење, поштовање, љубав и жеља за напретком, здрављем и благостањем у породици.  С обзиром на то да су свадбени обичаји у Србији бројни, издвојићемо у наставку неке од оних који се обично сматрају најзанимљивијим и који код наших ученика из целог света буде посебну знатижељу.

преузето са http://skr.rs/z3hU

 

Како изгледа дан свадбе

На дан свадбе сватови најпре долазе по младу у њену кућу, што је праћено низом обичаја. За то време траје весеље и у младиној и младожењиној кући. Из младине куће сватови са младенцима одлазе на црквено и општинско венчање. Након тога почиње весеље код младожење или у ресторану и траје до касно увече, а негде и више дана. У наставку следе неки упечатљиви свадбени обичаји.

Пуцање у јабуку

Пуцање у јабуку спада у занимљивији свадбени обичај, посебно за странце или Србе из дијаспоре који уче српски језик. Реч је о томе да када сватови дођу по младу, не могу да је поведу са собом док младожења не погоди пушком јабуку која се налази на неком високом месту. Овај обичај је нарочито заступљен у мањим срединама и представља прави изазов за младожењу. Ако нема поготка – нема ни младе! Наравно, таква игра је симболична и ту је да развесели окупљене и повеже будућу породицу.

обичаји, свадба

преузето са: http://skr.rs/z3hS

Куповина младе

Овај свадбени обичај је и даље доста заступљен у многим деловима Србије, иако наилази на различита опречна мишљења о томе да ли га и даље треба чувати. Када младожења дође са сватовима по младу, мора се испунити неколико задатака. Видели смо да је један од њих био пуцање у јабуку, а поред тога младожења или младожењин брат мора да „откупи“ младу од њеног брата. Раније је овај обичај био веома поштован, младин брат би се цењкао и подизао цену до великог износа. Данас је овај обичај више симболичан, ту је да засмеје младе људе који се „цењкају“, при чему збијају шале и праве различите комичне ситуације.

Бацање сита

Бацање сита је свадбени обичај који се изводи у младожењиној кући након што дођу младенци. Млада узима сито са житом и баца га на кров куће. Циљ је да сито остане на крову, као симбол дуговечности и складности брака, док је жито симбол плодности.

Млада преко прага

Након што младенци стигну кући, обичај је да младожења пренесе младу преко прага. Његови корени потичу из старог народног веровања да у прагу куће живе духови предака који би се узнемирили уколико би се на њих згазило. Чином преношења младе преко прага указује им се поштовање. Ово је обичај се задржао прилично и у модерним временима, али сада представља симбол љубави и романтике.

Свадба, обичаји у различитим крајевима Србије

преузето са http://skr.rs/z3hK

Кићење

Још један занимљив свадбени обичај који се обично свиди нашим ученицима је кићење гостију. У неким крајевима се одвија у младожењиној кући или углавном у сали ресторана пре почетка самог весеља. Када гости пристигну, две младе девојке (једна са младине, а друга са младожењине стране) држе корпу са цветовима које каче мушкарцима на одело и са наруквицама које навлаче женама на руку. Заузврат њима гости остављају симболичну суму новца у корпу.

Како наши ученици прихватају српске свадбене обичаје

На часовима српског језика као страног и завичајног говорили смо са ученицима о томе који све свадбени обичаји постоје у Србији. Овде смо навели само неке од њих. Ученици су били изненађени, одушевљени, а некад чак и задивљени тиме како се традиција чува у Србији и како је она укорењена у српски идентитет, не само у родној земљи него и широм света, где год Срби живе.

Неки од наших ученика странаца имали су прилике да буду гости на српским свадбама, а добар број њих је у браку са Србином или Српкињом и имали су или ће имати прилике да суделују у неком од свадбених обичаја. На пример, један од наших ученика из Америке увелико учи српске свадбене обичаје, како бих их, из љубави према својој супрузи, испоштовао када буду направили свадбу у Србији. Он намерава, између осталог, да оде по своју младу у њену кућу, пуца у јабуку, откупи је од њеног брата и да заигра српско коло!

Аутор текста “Свадбени обичаји у Србији?” је Исидора Јакшић Перовић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]