Svadbeni običaji u različitim krajevima Srbije

Običaji u Srba u vezi sa ratovanjem, ženidbom i prilikom rađanja
25 feb 2022

 

Svadbeni običaji u različitim krajevima Srbije

 

Svadbeni običaji u različitim krajevima Srbije – U Srbiji postoji mnogo običaja koji se obeležavaju kada se proslavlja svadba. Neki od ovih običaja razlikuju se u pojedinim krajevima Srbije. Sve ih povezuje porodično okruženje, poštovanje, ljubav i želja za napretkom, zdravljem i blagostanjem u porodici.  S obzirom na to da su svadbeni običaji u Srbiji brojni, izdvojićemo u nastavku neke od onih koji se obično smatraju najzanimljivijim i koji kod naših učenika iz celog sveta bude posebnu znatiželju.

preuzeto sa http://skr.rs/z3hU

 

Kako izgleda dan svadbe

Na dan svadbe svatovi najpre dolaze po mladu u njenu kuću, što je praćeno nizom običaja. Za to vreme traje veselje i u mladinoj i mladoženjinoj kući. Iz mladine kuće svatovi sa mladencima odlaze na crkveno i opštinsko venčanje. Nakon toga počinje veselje kod mladoženje ili u restoranu i traje do kasno uveče, a negde i više dana. U nastavku slede neki upečatljivi svadbeni običaji.

Pucanje u jabuku

Pucanje u jabuku spada u zanimljiviji svadbeni običaj, posebno za strance ili Srbe iz dijaspore koji uče srpski jezik. Reč je o tome da kada svatovi dođu po mladu, ne mogu da je povedu sa sobom dok mladoženja ne pogodi puškom jabuku koja se nalazi na nekom visokom mestu. Ovaj običaj je naročito zastupljen u manjim sredinama i predstavlja pravi izazov za mladoženju. Ako nema pogotka – nema ni mlade! Naravno, takva igra je simbolična i tu je da razveseli okupljene i poveže buduću porodicu.

običaji, svadba

preuzeto sa: http://skr.rs/z3hS

Kupovina mlade

Ovaj svadbeni običaj je i dalje dosta zastupljen u mnogim delovima Srbije, iako nailazi na različita oprečna mišljenja o tome da li ga i dalje treba čuvati. Kada mladoženja dođe sa svatovima po mladu, mora se ispuniti nekoliko zadataka. Videli smo da je jedan od njih bio pucanje u jabuku, a pored toga mladoženja ili mladoženjin brat mora da „otkupi“ mladu od njenog brata. Ranije je ovaj običaj bio veoma poštovan, mladin brat bi se cenjkao i podizao cenu do velikog iznosa. Danas je ovaj običaj više simboličan, tu je da zasmeje mlade ljude koji se „cenjkaju“, pri čemu zbijaju šale i prave različite komične situacije.

Bacanje sita

Bacanje sita je svadbeni običaj koji se izvodi u mladoženjinoj kući nakon što dođu mladenci. Mlada uzima sito sa žitom i baca ga na krov kuće. Cilj je da sito ostane na krovu, kao simbol dugovečnosti i skladnosti braka, dok je žito simbol plodnosti.

Mlada preko praga

Nakon što mladenci stignu kući, običaj je da mladoženja prenese mladu preko praga. Njegovi koreni potiču iz starog narodnog verovanja da u pragu kuće žive duhovi predaka koji bi se uznemirili ukoliko bi se na njih zgazilo. Činom prenošenja mlade preko praga ukazuje im se poštovanje. Ovo je običaj se zadržao prilično i u modernim vremenima, ali sada predstavlja simbol ljubavi i romantike.

Svadba, običaji u različitim krajevima Srbije

preuzeto sa http://skr.rs/z3hK

Kićenje

Još jedan zanimljiv svadbeni običaj koji se obično svidi našim učenicima je kićenje gostiju. U nekim krajevima se odvija u mladoženjinoj kući ili uglavnom u sali restorana pre početka samog veselja. Kada gosti pristignu, dve mlade devojke (jedna sa mladine, a druga sa mladoženjine strane) drže korpu sa cvetovima koje kače muškarcima na odelo i sa narukvicama koje navlače ženama na ruku. Zauzvrat njima gosti ostavljaju simboličnu sumu novca u korpu.

Kako naši učenici prihvataju srpske svadbene običaje

Na časovima srpskog jezika kao stranog i zavičajnog govorili smo sa učenicima o tome koji sve svadbeni običaji postoje u Srbiji. Ovde smo naveli samo neke od njih. Učenici su bili iznenađeni, oduševljeni, a nekad čak i zadivljeni time kako se tradicija čuva u Srbiji i kako je ona ukorenjena u srpski identitet, ne samo u rodnoj zemlji nego i širom sveta, gde god Srbi žive.

Neki od naših učenika stranaca imali su prilike da budu gosti na srpskim svadbama, a dobar broj njih je u braku sa Srbinom ili Srpkinjom i imali su ili će imati prilike da sudeluju u nekom od svadbenih običaja. Na primer, jedan od naših učenika iz Amerike uveliko uči srpske svadbene običaje, kako bih ih, iz ljubavi prema svojoj supruzi, ispoštovao kada budu napravili svadbu u Srbiji. On namerava, između ostalog, da ode po svoju mladu u njenu kuću, puca u jabuku, otkupi je od njenog brata i da zaigra srpsko kolo!

Autor teksta “Svadbeni običaji u Srbiji?” je Isidora Jakšić Perović, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]