ТРАЈАН И ДЕЦЕБАЛ – КРСТАРЕЊЕ ЂЕРДАПСКОМ КЛИСУРОМ

Учење српског језика
27 мај 2022

ТРАЈАН И ДЕЦЕБАЛ – КРСТАРЕЊЕ ЂЕРДАПСКОМ КЛИСУРОМ

 

Трајан и Децебал – крстарење Ђердапском клисуром – На онлајн часовима српског као завичајног језика поново смо искористили прилику да упознамо Србију и њене скривене природне, али и културно-историјске лепоте. Овог пута, виртуелно смо крстарили Ђердапском клисуром и разговарали о битним споменицима на који се могу спазити на њеним обалама. У питању су Трајанова табла и споменик Децебалу.  На овај начин ученик учи о историјском значају ових споменика. Има прилику да путује на својим часовима српског језика, што ће у њему пробудити жељу и за истинском посетом овог места.

 

ТРАЈАН И ТРАЈАНОВА ТАБЛА

На онлајн часу српског као завичајног језика најпре смо посветили пажњу цару Трајану. Ученик је пред собом имао текст о Трајановом мосту, који је требало да попуни речима које недостају. Његов задатак био је да обрати посебну пажњу на падежну, односно глаголску форму.

Крстарење Ђердапском клисуром

У наставку смо погледали видео-снимак о Трајановој табли, која се може видети приликом крстарења Ђердапском клисуром. Посетиоци могу чути о њој и од водича који их вози. Овог пута, наставник је био учеников водич уз помоћ корисних наставних материјала.

Трајан, крстарење

преузето са https://www.srbijapodlupom.com/trajanova-tabla/

Ученик је потом имао задатак да писмено одговори на питања у вези са снимком који је погледао, водећи рачуна о падежним облицима.

Питања:

  1. У част ког подухвата је постављена Трајанова табла?
  2. Колико се редова оригинално налазило на табли, а колико је данас видљиво?
  3. Шта представља брадати човек у дну натписа?
  4. Које животиње се налазе на табли као орнаменти?

 

ДЕЦЕБАЛОВ СПОМЕНИК

На овом часу српског као завичајног језика прича је употпуњена када смо поменули и Децебала, последњег краља Дачана, а који је историјски повезан са Трајаном, јер је доживео пораз од њега. Најпре смо се кратко упознали са том историјском позадином, да бисмо потом виртуелно обишли још један интересантан споменик на обалама Ђердапске клисуре, баш на граници са Румунијом, односно споменик самом Децебалу.

Децебал, крстарење

преузето са http://skr.rs/z43Y

 Ученика смо упознали и са занимљивом чињеницом да, иако ова два споменика представљају историјске супарнике. Самим тим владаре из истог периода, споменици су настали у веома различито време. Наиме, како је и сам ученик научио на почетку часа, Трајанова табла настала је у време самих његових похода на Дачане, почетком 2. века нове ере. Децебал је клесан од 1994. до 2004, симболично постављен насупрот Трајановој табли, како би пркосио свом непријатељу. Децебалова скулптура је иначе највећа клесана скулптура у Европи, дужине 42,9 и ширине 31,6 метара.

На самом крају смо уживали, гледајући видео снимљен дроном, како би се ученик уверио у величину ове скулптуре.

Аутор текста “Трајан и Децебал – крстарење Ђердапском клисуром” је Ана Крстић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]