TRAJAN I DECEBAL – KRSTARENJE ĐERDAPSKOM KLISUROM

Učenje srpskog jezika
27 maj 2022

TRAJAN I DECEBAL – KRSTARENJE ĐERDAPSKOM KLISUROM

 

Trajan i Decebal – krstarenje Đerdapskom klisurom – Na onlajn časovima srpskog kao zavičajnog jezika ponovo smo iskoristili priliku da upoznamo Srbiju i njene skrivene prirodne, ali i kulturno-istorijske lepote. Ovog puta, virtuelno smo krstarili Đerdapskom klisurom i razgovarali o bitnim spomenicima na koji se mogu spaziti na njenim obalama. U pitanju su Trajanova tabla i spomenik Decebalu.  Na ovaj način učenik uči o istorijskom značaju ovih spomenika. Ima priliku da putuje na svojim časovima srpskog jezika, što će u njemu probuditi želju i za istinskom posetom ovog mesta.

 

TRAJAN I TRAJANOVA TABLA

Na onlajn času srpskog kao zavičajnog jezika najpre smo posvetili pažnju caru Trajanu. Učenik je pred sobom imao tekst o Trajanovom mostu, koji je trebalo da popuni rečima koje nedostaju. Njegov zadatak bio je da obrati posebnu pažnju na padežnu, odnosno glagolsku formu.

Krstarenje Đerdapskom klisurom

U nastavku smo pogledali video-snimak o Trajanovoj tabli, koja se može videti prilikom krstarenja Đerdapskom klisurom. Posetioci mogu čuti o njoj i od vodiča koji ih vozi. Ovog puta, nastavnik je bio učenikov vodič uz pomoć korisnih nastavnih materijala.

Trajan, krstarenje

preuzeto sa https://www.srbijapodlupom.com/trajanova-tabla/

Učenik je potom imao zadatak da pismeno odgovori na pitanja u vezi sa snimkom koji je pogledao, vodeći računa o padežnim oblicima.

Pitanja:

  1. U čast kog poduhvata je postavljena Trajanova tabla?
  2. Koliko se redova originalno nalazilo na tabli, a koliko je danas vidljivo?
  3. Šta predstavlja bradati čovek u dnu natpisa?
  4. Koje životinje se nalaze na tabli kao ornamenti?

 

DECEBALOV SPOMENIK

Na ovom času srpskog kao zavičajnog jezika priča je upotpunjena kada smo pomenuli i Decebala, poslednjeg kralja Dačana, a koji je istorijski povezan sa Trajanom, jer je doživeo poraz od njega. Najpre smo se kratko upoznali sa tom istorijskom pozadinom, da bismo potom virtuelno obišli još jedan interesantan spomenik na obalama Đerdapske klisure, baš na granici sa Rumunijom, odnosno spomenik samom Decebalu.

Decebal, krstarenje

preuzeto sa http://skr.rs/z43Y

 Učenika smo upoznali i sa zanimljivom činjenicom da, iako ova dva spomenika predstavljaju istorijske suparnike. Samim tim vladare iz istog perioda, spomenici su nastali u veoma različito vreme. Naime, kako je i sam učenik naučio na početku časa, Trajanova tabla nastala je u vreme samih njegovih pohoda na Dačane, početkom 2. veka nove ere. Decebal je klesan od 1994. do 2004, simbolično postavljen nasuprot Trajanovoj tabli, kako bi prkosio svom neprijatelju. Decebalova skulptura je inače najveća klesana skulptura u Evropi, dužine 42,9 i širine 31,6 metara.

Na samom kraju smo uživali, gledajući video snimljen dronom, kako bi se učenik uverio u veličinu ove skulpture.

Autor teksta “Trajan i Decebal – krstarenje Đerdapskom klisurom” je Ana Krstić, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]