у онлајн настави српског језика

У туђим ципелама у онлајн настави српског језика

Начини учења српског језика
08 јун 2021

У онлајн настави српског језика читајући дела српске књижевности, ученици се сусрећу са јунацима и проживљавају све њихове поступке. Тако се они везују за јунаке, навијају за њих и поистовећују се са њима. Кад их добро упознају на основу прочитаног књижевног дела, ученици на часу лако улазе у њихове ципеле. Настаје говор јунака заснован на ономе што је он заиста урадио или изговорио у делу, али се могу и домаштати и предвидети реакције и осећања јунака у неким другим ситуацијама. Циљ је развити и усавршити спонтани говор на српском језику без страха од могуће грешке.

Конверзација у онлајн настави српског језика

Основни мотив за учење језика јесте несметана комуникација са људима који говоре тим језиком. Тако и ученици из дијаспоре, али и странци, започињу учење српског језика са жељом да што боље говоре српским језиком. Ипак конверзацији претходи познавање макар основних правила граматике и усвајање одређеног фонда речи.
Конверзацијске вежбе су неопходне у процесу учења. Њихова примена на часовима охрабрује и мотивше ученике да наставе да се труде. Граматичке јединице се најбоље усвајају у конкретним говорним вежбама, а конверзација се вежба постепено на сваком часу.
Вежбање свакодневног говора у различитим ситуацијама представља велики изазов, али и задовољство јер тада сва стечена знања могу да се примене. Конверзација се најчешће усавршава постављањем ученика у одређене животне ситуације. Тако се ученици на онлајн часу српског језика могу виртуелно наћи у продавници, на аутобуској станици, у хотелу, ресторану, на аеродрому или чак на улици и тражити помоћ пролазника да би дошли до жељеног места. На тај начин ученици осећају живи говор и припремају се за потенцијалне сличне ситуације на тим местима.

Играње улога у онлајн настави српског језика

Једна од вежби која поспешује конверзацију на часу јесте играње улога. Глума, односно улазак у улогу неког другог показује се као добар начин усавршавања српског језика. Треба мотивисати ученике да слободно имитирају личност која им је по нечему карактеристична, блиска и занимљива.
Ученици радо улазе у улоге књижевних јунака. То су најчешће главни ликови у књижевном делу који учествују у целокупној радњи и битни су за њен ток. Чак и ако имају неке негативне особине, ученици их не заобилазе већ се труде да и њих истакну, карикирају или можда оправдају. У улоге позитивних јунака улазе са уживањем, док негативни јунаци представљају прави изазов и пружају више могућности за импровизацију. Задовољство је још веће када се ученици поистовете са књижевним јунаком, те у њему пронађу и своје особине. С обзиром на то да је пред ученицима само текст, пажња је усмерена на пишчеве описе јунака и реплике које јунак изговара. Те карактеристике су основа од које ученик полази да би успешно ушао у улогу. Довољно је још само мало маште како би улога била изведена на прави начин.

у онлајн настави српског језика, Академска српска асоцијација, српски језик онлајн

Психодрама у онлајн настави српског језика

Осим у настави, играње улога можемо наћи и у психологији. У психологији се то користи као посебан метод психотерапије, а назива се психодрама. Психодраму је основао Јакоб Леви Морено, наглашавајући спонтаност, креативност и аутентични сусрет између људи. Овај метод је изузетно динамичан јер ангажује читаву особу. Људи излазе из себе, из своје зоне комфора, својих страхова и улазе у други лик кроз који одређују своја осећања, размишљања. Свесни део је тада сведен на минимум, а учесници су опуштени јер не говоре у своје лично име. Они тада проговарају из своје улоге и немају никакве препреке у исказивању. Драмске и глумачке способности нису примарне нити се усавршавају.

У настави српског као завичајног или страног језика може се говорити о примени психодраме са циљем сагледавања учениковог владања говорним језиком. Сви страхови од грешке, несигурности у избору речи и њеног одговарајућег облика нестају у тренутку када се уђе у улогу неког другог. Читајући књижевна дела, ученици се најпре упознају са њиховим јунацима, замишљају их и везују се за њих. Зато они најбоље улазе у улоге јунака са којима су се саживели и чије поступке разумеју и правдају.
Познајући говор јунака из дела, ученици се труде да се што више приближе јунаку кога представљају, па не размишљају само о свакој речи коју изговоре већ и о начину на који се изговара. Тиме се увежбава спонтаност у говору, али и спремност ученика да се снађу и искажу своје мисли на српском језику у што краћем року. Оваквим вежбама се веома успешно развијају сигурност и опуштеност ученика док говоре српским језиком и њихове конверзацијске вештине.

* Погодите ко је! *

Прочитајте описе пет јунака српске књижевности и покушајте да погодите о коме је реч.

1. Он је свестан да се разликује од других. Жели да га људи воле и цене, а да не суде само по његовом изгледу. Успео је да покаже колико вреди својом храброшћу и добротом. Зато је и праведно награђен.
2. Она је једна припроста девојка, није учена, али је добра, скромна и вредна. Воли да ради и ништа јој није тешко, па свакоме помаже. Једино не прихвата наметнути стил облачења и извештачено понашање.
3. Он је домишљат, храбар. Нема ни земље ни куће, па да би опстао мора се служити другим вештинама. Живи како му одговара и увек успева да добије оно што жели, ризикујући понекад и свој живот.
4. Она је богата и на први поглед права отмена госпођа. Хоће да говори као учена жена. Обличи се и намешта кућу по последњој моди. Жели да буде само у високом друштву, зарад чега би се одрекла и свог рода.
5. Њега зна цео Ниш, а познат је и шире. Не раздваја се од свог пса. Могао би да вам препричава бројне догодовштине из живота, као и лова који обожава, а ви размислите да ли ћете му веровати.

Погледајте видео на нашем Јутјуб каналу (линк видеа) у коме ученици говоре из улоге књижевних јунака и проверите јесте ли погодили. У коментарима испод видеа напишите бројеве описа јунака оним редоследом којим се јунаци представљају у видеу.

 

Аутор текста: Ђорђе Шуњеварић, предавач Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика. Пријавите се и учите са нама.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]