Велики петак – најтужнији дан у години

Историја и култура Срба кроз векове
21 апр 2022

Велики петак – најтужнији дан у години свих хришћана

 

Велики петак – најтужнији дан у години свих хришћана – Често сте у медијима чули да се за Ускрс каже како је то најсрећнији хришћански празник. А да ли сте знали да такође постоји и најтужнији хришћански празник? То је Велики петак, мање познат као Страсни петак. На тај дан се десило распеће и смрт Исуса Христа зарад спасења свих људи на Земљи. Догађаји који су претходили Његовом распећу (такође на Велики петак) јесу извођење пред Суд Понтија Пилата, ношење крста кроз град на путу према брду Голгота, неуспеле оптужбе и срамотни повици народа и сл.

Велики петак, најтужнији дан

преузето са https://cutt.ly/aF33WPh

 

На путу ка Голготи, Исус је носио трнов венац око главе, а на плећима тешки дрвени крст. Пут којим је Исус ишао и данас у Јерусалиму носи име Улица бола.  За све време ходања, народ је довикивао погрдне речи, јер је више веровао правди суровог Понтија Пилата. На брду Голгота налазила су се још двојица разапетих разбојника. Христов крст је био у средини. Упркос свим суровостима народа, Христ је молио Бога да им опрости јер не знају шта чине.

Велики петак, најтужнији дан у години

преузето са https://cutt.ly/gF33gtD

 

Исус Христ је сахрањен сутрадан, у суботу, па од се од тада субота пред Ускрс обележава као Велика субота. Од тада до данас остао је обичај да се на Велики Петак најстроже пости, тј. да се храна спрема на води. Великом петку претходи Велики четвртак (тада се одиграла тајна вечера и издао га је Јуда, један од његових ученика). Сва три дана, и Велики четвртак и Велики петак и Велика субота увод су у Ускрс, најрадоснији хришћански празник, али су уједно најтужнији јер тада Христос страда. Пожељно је да се сва три дана пости, фарбају шарена јаја и припрема велика ускршња трпеза.

Велики петак, најтужнији дан

преузето са https://cutt.ly/aF395cV

 

Аутор текста “Велики петак – најтужнији дан у години” је Катарина Миленковић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]