Veliki petak – najtužniji dan u godini

Istorija i kultura Srba kroz vekove
21 apr 2022

Veliki petak – najtužniji dan u godini svih hrišćana

 

Veliki petak – najtužniji dan u godini svih hrišćana – Često ste u medijima čuli da se za Uskrs kaže kako je to najsrećniji hrišćanski praznik. A da li ste znali da takođe postoji i najtužniji hrišćanski praznik? To je Veliki petak, manje poznat kao Strasni petak. Na taj dan se desilo raspeće i smrt Isusa Hrista zarad spasenja svih ljudi na Zemlji. Događaji koji su prethodili Njegovom raspeću (takođe na Veliki petak) jesu izvođenje pred Sud Pontija Pilata, nošenje krsta kroz grad na putu prema brdu Golgota, neuspele optužbe i sramotni povici naroda i sl.

Veliki petak, najtužniji dan

preuzeto sa https://cutt.ly/aF33WPh

 

Na putu ka Golgoti, Isus je nosio trnov venac oko glave, a na plećima teški drveni krst. Put kojim je Isus išao i danas u Jerusalimu nosi ime Ulica bola.  Za sve vreme hodanja, narod je dovikivao pogrdne reči, jer je više verovao pravdi surovog Pontija Pilata. Na brdu Golgota nalazila su se još dvojica razapetih razbojnika. Hristov krst je bio u sredini. Uprkos svim surovostima naroda, Hrist je molio Boga da im oprosti jer ne znaju šta čine.

Veliki petak, najtužniji dan u godini

preuzeto sa https://cutt.ly/gF33gtD

 

Isus Hrist je sahranjen sutradan, u subotu, pa od se od tada subota pred Uskrs obeležava kao Velika subota. Od tada do danas ostao je običaj da se na Veliki Petak najstrože posti, tj. da se hrana sprema na vodi. Velikom petku prethodi Veliki četvrtak (tada se odigrala tajna večera i izdao ga je Juda, jedan od njegovih učenika). Sva tri dana, i Veliki četvrtak i Veliki petak i Velika subota uvod su u Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, ali su ujedno najtužniji jer tada Hristos strada. Poželjno je da se sva tri dana posti, farbaju šarena jaja i priprema velika uskršnja trpeza.

Veliki petak, najtužniji dan

preuzeto sa https://cutt.ly/aF395cV

 

Autor teksta “Veliki petak – najtužniji dan u godini” je Katarina Milenković, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]