Вива вокс (Viva Vox) – најпознатији српски акапела хор

Култура и модерна средства комуникације
11 авг 2022

Вива вокс (Viva Vox) – најпознатији српски акапела хор

 

Вива вокс (Viva Vox) – најпознатији српски акапела хор – основан је 2003. године у Земуну. Хор је стекао ширу популарност 2011. године захваљујући снимку обраде песме Du hast немачког бенда Рамштајн. На сајту YouTube снимак обраде песме видело је више од милион гледалаца. Поводом прославе Српске нове године 14. јануара 2013. године, одржали су концерт у сали Генералне скупштине Уједињених Нација. Вива вокс је одржао највећи концерт у досадашњем току каријере 9. маја 2015. у београдској Комбанк арени.

Вива Вокс, хор

преузето са https://cutt.ly/7Z1n1iX

Хор Вива вокс је основан 2003. године од стране професорке Јасмине Лорин, која је четрнаест година била диригент хора Земунске гимназије и младих чланова хора Културно–уметничког друштва „Бранко Радичевић“. Од 2005. године наступају као самостални хор под називом Вива вокс. У почетку хор је изводио само класичну музику композитора попут  Стевана Стојановића МокрањцаВолфганга Амадеуса Моцарта и Георга Фридриха Хендла. Од 2008. сами пишу своје аранжмане за песме популарне музике извођача као што су КвинАББА и Вампири. Песме су најпре изводили без пратње инструмената, а 2009. су у свој наступ укључили и битбокс.

Вива вокс 2010. године почиње да привлачи и пажњу медија, највише захваљујући наступу на фестивалу Supernatural.  Снимак обраде песме Du hast немачког метал бенда Рамштајн је на сајту YouTube видело више од милион гледалаца из разних земаља —  Србије и околине, АустријеФранцускеМексика,  Јужноафричке Републике  и других. Захваљујући овом концерту и песми Du hast, хор стиче велику популарност.

Viva Vox, најпознатији српски хор

преузето са https://cutt.ly/iZ1maJQ

 

Концерт у сали Генералне скупштине Уједињених Нација

Врхунац њихове досадашње каријере представља концерт у сали Генералне скупштине Уједињених Нација поводом прославе Српске нове године 14. јануара 2013. године, којим су преузели одговорну улогу културних амбасадора наше земље пред целим светом. Као једини музички састав из Србије који је икада наступио у овој дворани, Вива вокс се придружио листи одабраних светских музичара којима је припала та велика част. Други концерт који је обележио каријеру хора био је наступ у Великој хали народа у Пекингу, пред великим бројем високих државних функционера Кине.

Вива Вокс, српски акапела хор

преузето са https://cutt.ly/cZ1mPU5

 

Аутор текста “Вива вокс (Viva Vox) – акапела хор” је Катарина Милековић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]