Viva voks (Viva Vox) – najpoznatiji srpski akapela hor

Kultura i moderna sredstva komunikacije
11 avg 2022

Viva voks (Viva Vox) – najpoznatiji srpski akapela hor

 

Viva voks (Viva Vox) – najpoznatiji srpski akapela hor – osnovan je 2003. godine u Zemunu. Hor je stekao širu popularnost 2011. godine zahvaljujući snimku obrade pesme Du hast nemačkog benda Ramštajn. Na sajtu YouTube snimak obrade pesme videlo je više od milion gledalaca. Povodom proslave Srpske nove godine 14. januara 2013. godine, održali su koncert u sali Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Viva voks je održao najveći koncert u dosadašnjem toku karijere 9. maja 2015. u beogradskoj Kombank areni.

Viva Voks, hor

preuzeto sa https://cutt.ly/7Z1n1iX

Hor Viva voks je osnovan 2003. godine od strane profesorke Jasmine Lorin, koja je četrnaest godina bila dirigent hora Zemunske gimnazije i mladih članova hora Kulturno–umetničkog društva „Branko Radičević“. Od 2005. godine nastupaju kao samostalni hor pod nazivom Viva voks. U početku hor je izvodio samo klasičnu muziku kompozitora poput  Stevana Stojanovića MokranjcaVolfganga Amadeusa Mocarta i Georga Fridriha Hendla. Od 2008. sami pišu svoje aranžmane za pesme popularne muzike izvođača kao što su KvinABBA i Vampiri. Pesme su najpre izvodili bez pratnje instrumenata, a 2009. su u svoj nastup uključili i bitboks.

Viva voks 2010. godine počinje da privlači i pažnju medija, najviše zahvaljujući nastupu na festivalu Supernatural.  Snimak obrade pesme Du hast nemačkog metal benda Ramštajn je na sajtu YouTube videlo više od milion gledalaca iz raznih zemalja —  Srbije i okoline, AustrijeFrancuskeMeksika,  Južnoafričke Republike  i drugih. Zahvaljujući ovom koncertu i pesmi Du hast, hor stiče veliku popularnost.

Viva Vox, najpoznatiji srpski hor

preuzeto sa https://cutt.ly/iZ1maJQ

 

Koncert u sali Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija

Vrhunac njihove dosadašnje karijere predstavlja koncert u sali Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija povodom proslave Srpske nove godine 14. januara 2013. godine, kojim su preuzeli odgovornu ulogu kulturnih ambasadora naše zemlje pred celim svetom. Kao jedini muzički sastav iz Srbije koji je ikada nastupio u ovoj dvorani, Viva voks se pridružio listi odabranih svetskih muzičara kojima je pripala ta velika čast. Drugi koncert koji je obeležio karijeru hora bio je nastup u Velikoj hali naroda u Pekingu, pred velikim brojem visokih državnih funkcionera Kine.

Viva Voks, srpski akapela hor

preuzeto sa https://cutt.ly/cZ1mPU5

 

Autor teksta “Viva voks (Viva Vox) – akapela hor” je Katarina Mileković, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]