Заборављени ускршњи обичаји у Србији

Историја и култура Срба кроз векове
21 апр 2022

Заборављени ускршњи обичаји у Србији

 

Заборављени ускршњи обичаји у Србији – Добро је познато да се Ускрс, најрадоснији хришћански празник, у православном свету слави увек у недељу. За тај дан фарбају јаја, којима се укућани потом куцају. Међутим, мање су познати обичаји који се углавном везују за одређене крајеве Србије, а који се данас и ређе практикују.

У неким крајевима, на пример у Војводини је обичај био да се не иде пре поноћи на спавање, али да се устаје рано, како би се избегла уморност до следећег Ускрса. У скоро целој Србији и дан-данас је познатији обичај фарбања првог јајета у црвено, такозваног чуваркуће. Прошлогодишње јаје се закопава у дворишту. Уколико прошлогодишње јаје није труло и нема лош мирис, таква ће бити и година, у супротном ће и година бити лоша колико и јаје.

ускршњи обичај, чуваркућа

преузето са http://skr.rs/zMfA

 

Међутим, постојала још једна традиција, а то је да су се деци ујутру трљали образи чуваркућама. Значење овог обичаја је како би деца остала здрава и румена током године. Понегде су се деца умивала водом у којој су стајала јаја преко ноћи. У неким крајевима деци је дат и гутљај вина, које је симболисало руменило и здравље.

Причест

Саставни део верских обреда у време Ускрса јесте и причест, али она се није обављала само у цркви већ и у природи. У Шумадији је био обичај да се поједе пупољак леске или глогов лист пре исповедања. У источној и јужној Србији то се звало комкање, тј. када су се пре ручка у вино квасили дрен и комадићи ускршњег колача. Укућани поједу то и потом прескачу секиру на прагу, исказујући лепе жеље за текућу годину.

заборављени обичаји, у Србији

преузето са http://skr.rs/zMfA

 

У неким фрушкогорским селима су се правиле посебне лепиње са целим јајетом у средини, а називале су се ковржањак. Понегде су се јаја, заједно са слаткишима, крила по дворишту, те би их деца тражила.

ускршњи обичаји, фарбање јаја

преузето са http://skr.rs/zMfA

 

Постојала су и разна друга веровања уочи самог Ускрса. Сматрало да онај ко умре кроз три дана ускршњег празника, иде засигурно у рај, јер су врата пакла тад затворена. Мајке чија деца нису дотад проговарала веровале су да ће проговорити чим зачују ускршња звона.

Ускрс за мртве

Такође, веома је био значајан такозвани Ускрс за мртве, такође познат као Побусани понедељак. То је први понедељак после Ускрса. Тада се иде на гробље и на гроб преминулог се ставља црвено јаје, како би и он славио овај празник.

Међутим, први дани после Ускрса нису били само период помена преминулих, већ и такозвани Светли дани. Цела недеља се звала и Водена недеља, јер су током тих дана момци поливали девојке водом, а како би година била обилата падавинама, у њиви би било остављано разбијено јаје.

обичаји у Србији за Ускрс, Ускрс за мртве

преузето са http://skr.rs/zMfA

 

Аутор текста “Заборављени ускршњи обичаји у Србији” је Ана Крстић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]