Zaboravljeni uskršnji običaji u Srbiji

Istorija i kultura Srba kroz vekove
21 apr 2022

Zaboravljeni uskršnji običaji u Srbiji

 

Zaboravljeni uskršnji običaji u Srbiji – Dobro je poznato da se Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, u pravoslavnom svetu slavi uvek u nedelju. Za taj dan farbaju jaja, kojima se ukućani potom kucaju. Međutim, manje su poznati običaji koji se uglavnom vezuju za određene krajeve Srbije, a koji se danas i ređe praktikuju.

U nekim krajevima, na primer u Vojvodini je običaj bio da se ne ide pre ponoći na spavanje, ali da se ustaje rano, kako bi se izbegla umornost do sledećeg Uskrsa. U skoro celoj Srbiji i dan-danas je poznatiji običaj farbanja prvog jajeta u crveno, takozvanog čuvarkuće. Prošlogodišnje jaje se zakopava u dvorištu. Ukoliko prošlogodišnje jaje nije trulo i nema loš miris, takva će biti i godina, u suprotnom će i godina biti loša koliko i jaje.

uskršnji običaj, čuvarkuća

preuzeto sa http://skr.rs/zMfA

 

Međutim, postojala još jedna tradicija, a to je da su se deci ujutru trljali obrazi čuvarkućama. Značenje ovog običaja je kako bi deca ostala zdrava i rumena tokom godine. Ponegde su se deca umivala vodom u kojoj su stajala jaja preko noći. U nekim krajevima deci je dat i gutljaj vina, koje je simbolisalo rumenilo i zdravlje.

Pričest

Sastavni deo verskih obreda u vreme Uskrsa jeste i pričest, ali ona se nije obavljala samo u crkvi već i u prirodi. U Šumadiji je bio običaj da se pojede pupoljak leske ili glogov list pre ispovedanja. U istočnoj i južnoj Srbiji to se zvalo komkanje, tj. kada su se pre ručka u vino kvasili dren i komadići uskršnjeg kolača. Ukućani pojedu to i potom preskaču sekiru na pragu, iskazujući lepe želje za tekuću godinu.

zaboravljeni običaji, u Srbiji

preuzeto sa http://skr.rs/zMfA

 

U nekim fruškogorskim selima su se pravile posebne lepinje sa celim jajetom u sredini, a nazivale su se kovržanjak. Ponegde su se jaja, zajedno sa slatkišima, krila po dvorištu, te bi ih deca tražila.

uskršnji običaji, farbanje jaja

preuzeto sa http://skr.rs/zMfA

 

Postojala su i razna druga verovanja uoči samog Uskrsa. Smatralo da onaj ko umre kroz tri dana uskršnjeg praznika, ide zasigurno u raj, jer su vrata pakla tad zatvorena. Majke čija deca nisu dotad progovarala verovale su da će progovoriti čim začuju uskršnja zvona.

Uskrs za mrtve

Takođe, veoma je bio značajan takozvani Uskrs za mrtve, takođe poznat kao Pobusani ponedeljak. To je prvi ponedeljak posle Uskrsa. Tada se ide na groblje i na grob preminulog se stavlja crveno jaje, kako bi i on slavio ovaj praznik.

Međutim, prvi dani posle Uskrsa nisu bili samo period pomena preminulih, već i takozvani Svetli dani. Cela nedelja se zvala i Vodena nedelja, jer su tokom tih dana momci polivali devojke vodom, a kako bi godina bila obilata padavinama, u njivi bi bilo ostavljano razbijeno jaje.

običaji u Srbiji za Uskrs, Uskrs za mrtve

preuzeto sa http://skr.rs/zMfA

 

Autor teksta “Zaboravljeni uskršnji običaji u Srbiji” je Ana Krstić, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]