Знамените Српкиње које су промениле свет

Дифузија културних садржаја
11 мар 2022

Знамените Српкиње које су промениле свет

 

Знамените Српкиње које су промениле свет – Недавно је прошао Међународни дан жена, код нас познатији као Осми март. Зашто је овај дан толико важан? Зато што је посвећен свим женама и што слави победу људских права и равноправности над угњетавањем и мизогенством. Наша земља одавно је позната по храбрим женама које су обележиле историју. Сада ћемо упознати само неке од њих.

Знамените Српкиње

преузето са https://cutt.ly/GAGn1Ig

 

Милунка Савић

Милунка Савић рођена је у Копривници код Новог Пазара 1892. године, а умрла 1973. у Београду. Она је била једна од најпознатијих српских јунакиња, учествовала је у Балканским ратовима (1912-1913), као и у Првом светском рату (1914-1918). Она је постала жена са највећим бројем одликовања у ИСТОРИЈИ РАТОВАЊА. Због огромне храбрости, Французи су јој доделили име СРПСКА ЈОВАНКА ОРЛЕАНКА.

Милунка Савић, Српкиње које ћемо памтити

преузето са http://skr.rs/zMas

 

Милева Марић Ајнштајн

Рођена је у Тителу (данашња Војводина) 1875. године, а умрла у Цириху 1948. Била је српска математичарка и прва супруга чувеног научника Алберта Ајнштајна. Иако многи негирају њен допринос Ајнштајновим открићима, очигледне су назнаке у литератури да је она доста помагала свом супругу, па чак била и кључна фигура у његовим научним радовима.

Милева Марић, Српкиње које ћемо памтити

преузето са http://skr.rs/zMan

 

Надежда Петровић

Надежда је рођена 1873. у Чачку, а преминула 1915. у Ваљеву. Она је била чувена српска сликарка, која се такође бавила и фотографијом. Она је једна од оснивачица Кола српских сестара и прва секретарка организације. Ова жена је једна од наших хероина јер је учествовала као добровољна болничарка у балканским ратовима и Првом светском рату. Данас је њен лик приказан на новчаници од 200 динара.

Надежда Петровић, знамените Српкиње

преузето са http://skr.rs/zMa7

 

Исидора Секулић

Исидора је рођена у Мошорину код Новог Сада 1877. године, а умрла у Београду 1958. Била је српска књижевница, академик и прва чланица Српске академије наука и уметности. За време свог живота била је значајно уважавана као најобразованија и најумнија Српкиња свог времена. Написала је Хронику паланачког гробља, Писма из Норвешке, Записе и сл.

Исидора Секулић, које ћемо памтити

преузето са http://skr.rs/zMaM

 

Милена Дравић

Рођена је у Београду 1940, а умрла такође у Београду 2018. и била је једна од најуваженијих југословенских и српских филмских, телевизијских и позоришних глумица. Многи је и дан данас сматрају нашом највећом југословенском филмском ДИВОМ. Добила је бројне, не само домаће него и међународне награде, међу њима најважније Добричин прстен, Награда Жанка Стокић, награде на филмским фестивалима у Кану, Венецији, Пули итд. Дирљива је и њена неизмерна љубав према свом супругу, а такође и нашем најпознатијем глумцу, Драгану Николићу.

Милена Дравић, Српкиње које ћемо памтити

преузето са http://skr.rs/zMa4

 

Аутор текста “Знамените Српкиње које су промениле свет ” је Катарина Миленковић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]