Znamenite Srpkinje koje su promenile svet

Difuzija kulturnih sadržaja
11 mar 2022

Znamenite Srpkinje koje su promenile svet

 

Znamenite Srpkinje koje su promenile svet – Nedavno je prošao Međunarodni dan žena, kod nas poznatiji kao Osmi mart. Zašto je ovaj dan toliko važan? Zato što je posvećen svim ženama i što slavi pobedu ljudskih prava i ravnopravnosti nad ugnjetavanjem i mizogenstvom. Naša zemlja odavno je poznata po hrabrim ženama koje su obeležile istoriju. Sada ćemo upoznati samo neke od njih.

Znamenite Srpkinje

preuzeto sa https://cutt.ly/GAGn1Ig

 

Milunka Savić

Milunka Savić rođena je u Koprivnici kod Novog Pazara 1892. godine, a umrla 1973. u Beogradu. Ona je bila jedna od najpoznatijih srpskih junakinja, učestvovala je u Balkanskim ratovima (1912-1913), kao i u Prvom svetskom ratu (1914-1918). Ona je postala žena sa najvećim brojem odlikovanja u ISTORIJI RATOVANJA. Zbog ogromne hrabrosti, Francuzi su joj dodelili ime SRPSKA JOVANKA ORLEANKA.

Milunka Savić, Srpkinje koje ćemo pamtiti

preuzeto sa http://skr.rs/zMas

 

Mileva Marić Ajnštajn

Rođena je u Titelu (današnja Vojvodina) 1875. godine, a umrla u Cirihu 1948. Bila je srpska matematičarka i prva supruga čuvenog naučnika Alberta Ajnštajna. Iako mnogi negiraju njen doprinos Ajnštajnovim otkrićima, očigledne su naznake u literaturi da je ona dosta pomagala svom suprugu, pa čak bila i ključna figura u njegovim naučnim radovima.

Mileva Marić, Srpkinje koje ćemo pamtiti

preuzeto sa http://skr.rs/zMan

 

Nadežda Petrović

Nadežda je rođena 1873. u Čačku, a preminula 1915. u Valjevu. Ona je bila čuvena srpska slikarka, koja se takođe bavila i fotografijom. Ona je jedna od osnivačica Kola srpskih sestara i prva sekretarka organizacije. Ova žena je jedna od naših heroina jer je učestvovala kao dobrovoljna bolničarka u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Danas je njen lik prikazan na novčanici od 200 dinara.

Nadežda Petrović, znamenite Srpkinje

preuzeto sa http://skr.rs/zMa7

 

Isidora Sekulić

Isidora je rođena u Mošorinu kod Novog Sada 1877. godine, a umrla u Beogradu 1958. Bila je srpska književnica, akademik i prva članica Srpske akademije nauka i umetnosti. Za vreme svog života bila je značajno uvažavana kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svog vremena. Napisala je Hroniku palanačkog groblja, Pisma iz Norveške, Zapise i sl.

Isidora Sekulić, koje ćemo pamtiti

preuzeto sa http://skr.rs/zMaM

 

Milena Dravić

Rođena je u Beogradu 1940, a umrla takođe u Beogradu 2018. i bila je jedna od najuvaženijih jugoslovenskih i srpskih filmskih, televizijskih i pozorišnih glumica. Mnogi je i dan danas smatraju našom najvećom jugoslovenskom filmskom DIVOM. Dobila je brojne, ne samo domaće nego i međunarodne nagrade, među njima najvažnije Dobričin prsten, Nagrada Žanka Stokić, nagrade na filmskim festivalima u Kanu, Veneciji, Puli itd. Dirljiva je i njena neizmerna ljubav prema svom suprugu, a takođe i našem najpoznatijem glumcu, Draganu Nikoliću.

Milena Dravić, Srpkinje koje ćemo pamtiti

preuzeto sa http://skr.rs/zMa4

 

Autor teksta “Znamenite Srpkinje koje su promenile svet ” je Katarina Milenković, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]