Извештај 2018. – Онлајн учење српског као завичајног језика 2018. године

Онлајн учење српског као завичајног језика 2018. године

Академска српска асоцијација у сарадњи са Филозофски факултетом и Високом техничком школом  успешно је реализовала пројекат „Онлајн учење српског као завичајног језика“ за ученике из дијаспоре.  Током пројекта студенти Србистике су држали часове полазницима курса из целога света. Пројекат је реализован под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Пројекат је трајао од 17. септембра 2018. до 9. децембра 2018. године. На пројекту је учестовало 20 студената који су радили са 25 ученика. Ученици су били узраста од 6 до 30 година. Државе из којих су наши ученици су: САД, Јужна Африка, Немачка, Аустралија, Македонија, УАЕ, Канада, Тунис, Данска, Норвешка, Швајцарска, Аустрија и Француска.

Студенти Србистике су прошли обуку из области Методика наставе српског као завичајног језика коју је реализовала проф. др Марина Јањић. Након обуке студенти добили Сертификат о стручном усавршавању у области методике наставе српског као завичајног језика.

ЛМС портал

У оквиру овог пројекта студенти Високе техничке школе израдили су ЛМС портал за учење српског као завичајног језика онлајн. Студенти-предавачи су, поред Скајпа, користили и ЛМС портал. На ЛМС порталу су постављали лекције, курсеве, домаће задатке, квизове, као и многе друге занимљивости које су користили у настави. Велика предност коју пружа ЛМС портал је оцењивање предавача од стране ученика, као и ученика од стране предавача, а у све у циљу унапређивања наставе.

Тим поводом на Филозофском факултету  уприличена је свечаност на којој је декан Наталија Јовановић уручила студентима сертификате. Тамара Ћирић, председница удружења АСА, упознала је присутне са изузетно похвалним резултатима истраживања које је спроведено међу српском дијаспором о овом пројекту. Важно је истаћи да је ово била прва реализација курса српског језика АСА за потомке српских исељеника и да за њега постоји изузетно интересовање у свету.

Више информација можете наћи у:

брошури: Брошура – пројекат 2018.

презентацијама: Презентација – извештај о пројекту 2018. године, Презентација ВТШ

 

онлајн обука за предаваче, Тамара Ћирић, академска српска асоцијација
    онлајн обука за предаваче, академска српска асоцијација    онлајн обука за предаваче, академска српска асоцијација    академска српска асоцијација

онлајн обука за предаваче, академкса српска асоцијација    онлајн обука за предаваче, академска српска асоцијација    онлајн обука за предаваче, академска српска асоцијација