Извештај 2019. – Онлајн учење српског као завичајног језика 2019. године

Онлајн учење српског као завичајног језика 2019. године

Пројекат “Онлајн учење српског као завичајног језика” Академске српске асоцијацијеорганизован је по други пут заредом у сарадњи са Филозофски факултет у Нишу и Високом техничком школом за ученике из дијаспоре.

Током пројекта студенти Србистике држали су часове полазницима курса из целога света. Техничку подршку су им пружали студенти Високе техничке школе. Ове године пројекат је реализован 1-1-1, што значи да је један ученик имао свог студента-предавача са којим је учио српски језик и о српској култури, историји и традицији.

Сви студенти-предавачи и ученици имали су на располагању по једног студента ВТШ у виду техничке подршке како би се отклањали сви технички проблеми и несметано реализована настава. Обуку студентима ВТШ струковних студија држао је проф. др Славимир Стошовић. Пројекат је реализован  под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Пројекат је трајао од 20. маја 2019. до 14. јула 2010. године и на њему је учестовало 8 студената Србистике, 11 студената ВТШ и 11 ученика из дијаспоре. Марина Јањић, професор на Департману за српски језик, одржала је обуку „Учење српског језика као завичајног“ која је трајала недељу дана. Након обуке студенти добили Сертификат о стручном усавршавању у области методике наставе српског језика као завичајног. На пројекту учестовало је 11 ученика у узрасту од 7 до 14 година. Државе из којих су наши ученици јесу: САД, Аргентина, Француска, Аустрија, Канада и Немачка.

Уџбенички комплет „Српски – језик мог завичаја“

У оквиру овог пројекта направљен је електронски интерактивни уџбенички комплет „Српски – језик мог завичаја“. Уџбенички комплет се састоји из три уџбеника:

  1. „Кад си срећан!“ – уџбеник за почетни ниво;
  2. „О, радосне вести!“ – уџбеник за срењи ниво;
  3. „Подигни глас!“ – уџбеник за напредни ниво.

Уџбеници су урађени за децу у узрасту од 7 до 14 година тако што су искуства и пракса искоришћени за њихову израду. Поред материјала за вежбање садрже звучне записе датих текстова и игрице помоћу којих ће ученици лакше савладати градиво. На тај начин ћe ученици у дијаспори моћи да унапреде/савладају читање, писање, слушање и говор. Овакави интерактивни уџбеници су први на српском тржишту и умногоме ће олакшати учење српског језика. Јединствени су по томе што ће ученици кроз ове приручнике упознати културну историју, српске обичаје и традицију.

Аутори књига су проф. др Марина Јањић, графички дизајнер Јефимија Коцић, асистент са докторатом са Факултета уметности из Ниша и координатор за техничку подршку проф. др Славимир Стошовић. Текстове свих три приручника читали су проф. др Александра Лончар Раичевић и студент Јован Павловић.

Након завршеног курса ученици и студенти су попуњавали упитнике о утисцима. Ученици су добили Сертификате о учешћу на курсу, док су студенти добили писмо препоруке за учешће на пројекту. Важно је истаћи да је ово била трећа реализација курса српског језика коју организује Академска српска асоцијација за потомке српских исељеника и да за њега постоји изузетно интересовање у свету.

Више о пројекту можете наћи у брошури: Брошура – пројекат 2019.