Petar Pan, akademska srpska asocijacija

Како деца уче језик на онлајн чaсовима српског језика

Учење српског језикаУченици из дијаспоре
21 јан 2021

 

Деца на онлајн часовима српског језика, стилови подучавања

 

У дидактици се одувек постављало питање како треба подучавати децу на онлсјн часовима српског језика. Деца су најосетљивија група ученика, она још увек немају довољну зрелост да схвате апстрактне граматичке појмове и меморишу огроман број информација. Уз све то, јавља се и проблем звани „Како анимирати дете?ˮ. Када је детету час досадан, свака ситница му лако одвуче пажњу, па наш напор да га нечему научимо постаје узалудан. Зато је врло важно сваки пут припремити интересантне садржаје, разноврсне игрице, а кроз које ће се имплицитно провући неко граматичко правило. Када све поменуте препреке сагледамо, схватићемо да са децом треба радити на посебан, у исто време, забаван начин.  

 

 

на онлајн часовима српског језика, дечији цртеж, Академска српска асоцијација

Корњача и зец

на онлајн часовима српског језика, миш, цртеж, Академска српска асоцијација

Прича о незахвалном мишу

 

Калеа Калабић обожава онлајн часове српског језика

Деца на онлајн часовима српског језика

Наша ученица Калеа Калабић живи у Невади (САД) од рођења. Она има само 10 година, али велику жељу да учи језик својих родитеља, баке и деке. Као што смо већ напоменули, деца јесу специфична категорија ученика, те их увек родитељи уписују на курс, али ипак постоје деца која негују и унутрашњу мотивацију да уче српски језик. Калеа је једна од њих. Она обожава часове српског језика и са усхићењем савладава нове лекције.

 

 

девојчица са шипицама, на онлајн часовима српског језика, Академска српска асоцијација

Девојчица са шибицама

Петар Пан, на онлајн часовима српског језика, Акамеска српска асоцијација

Петар Пан

Деца на онлајн часовима српског језика и методе подучавања

 

Како би Калеи учење било занимљивије, треба одабрати праве методе. Пошто ова девојчица поседује велики таленат за цртање, визуелно-стваралачка метода је једна од оних које често примењујем на часовима са њом. Одгледамо заједно неки цртани филм, затим га она илуструје, обоји оно што је нацртала и када заврши, причамо о бојама које је користила, учи придеве тако што описује свој цртеж, учи глаголе тако што изговара шта ко ради и сл. Поред тога што користи активно српски језик, ученица ствара своја мала уметнича дела, док меморише битне информације из граматике.

 

чаробњак из оза, на онлајн часовима српског језика, академска српска асоцијација

Чаробњак из Оза

Снешко Белић

Са децом морамо бити пажљиви и креативни. То су најнежнија створења богата неизреченим идејама и скривеним талентима. Када те скривене таленте откријемо, можемо заједно стварати магију.

 

Аутор свих фотографисаних цртежа: Калеа Калабић, ученица

Аутор текста: Катарина Миленковић, предавач Академске српске асоцијације

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]